Domowe hamburgery
Domowe hamburgery z domowym sosem do hamburgerów
Czasem można zaszaleć 🙂 Domowe hamburgery są o niebo lepsze niż te spotykane w barach typu fast food. Przede wszystkim mają spory kawałek soczystego mięsa, świeże, chrupiące warzywa i wybrany sos. U mnie domowe hamburgery goszczą na obiad bądź na kolację i z moim T. robimy wyścigi, kto się bardziej pobrudzi jedząc je… Fajna przy tym jest zabawa 😉
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego (najlepiej wołowego, ale może być też wymieszane z wieprzowym)
- 1 jajko
- 2-3 łyżki bułki tartej (można zastąpić kawałkiem czerstwej bułki namoczonej w wodzie lub mleku)
- sól (płaska łyżeczka)
- pieprz
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej w proszku
- ulubione bułki
- sałata (masłowa, lodowa, rukola, rzymska)
- pomidor
- ogórek
- papryczki jalapeno
- ser żółty (jeśli chcemy uzyskać cheeseburgery)
- keczup
Mięso mielone przełożyć do miski, wbić jajko, dodać bułkę tartą (lub odciśniętą z płynu bułkę czerstwą) oraz przyprawy. Mięso dokładnie wyrobić dłońmi na jednolitą masę. Z mięsa formować płaskie kotleciki i smażyć je na patelni grillowej. Układać na rozgrzanej patelni (można pędzelkiem lekko posmarować dno oliwą) i smażyć z każdej strony do zarumienienia, po ok. 4 minuty z każdej strony. Jeśli chcemy cheeseburgery, pod koniec smażenia położyć na kotleta plaster sera i poczekać, by się lekko rozpłynął.
Bułki poprzekrajać na połówki, można je podgrzać na tej samej patelni układając je wnętrzem na patelnię i trzymać tak ok. 1-2 minut. Na spód bułki nałożyć sos, na to sałatę, kotlecika i dodatki wedle uznań. Hamburgera przykryć drugą połówką bułki, lekko docisnąć.
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 1 mały ząbek czosnku
- 2-3 ogórki konserwowe
- łyżka kaparów (opcjonalnie)
- sól
- pieprz
Majonez wymieszać z jogurtem i przyprawami. Dodać przeciśnięty czosnek i bardzo drobno posiekane ogórki. Wymieszać.
Smacznego!