Sałatka z rukolą i łososiem wędzonym
Sałatka z rukolą i łososiem wędzonym, z dressingiem koperkowym
Wyrazista rukola, delikatny łosoś i aromatyczny dressing. To połączenie smaków jest genialne. Co więcej – sałatkę z rukolą i łososiem robi się w mgnieniu oka. Sałatka może stanowić odrębne danie (jako lunch czy kolacja), może też być dodatkiem do obiadu.
Rukola ma kilka razy więcej witamin, minerałów niż sałata lodowa. Zapobiega anemii i osłabieniom. Z uwagi na zawartość aminokwasów siarkowych, jest bakteriobójcza.
Łosoś natomiast to bogactwo kwasów Omega-3, które chronią serce, układ krążenia. Poza tym sporo witamin (D, B6, B12) i białka to jego zalety.
Składniki:
- opakowanie rukoli
- 100 g łososia wędzonego
- kilka pomidorków koktajlowych
- 2 łyżki kaparów (opcjonalnie)
Rukolę i pomidorki dokładnie wymyć. Rukolę ułożyć na talerzach, Pomidorki poprzekrajać na pół i położyć na sałacie. Łososia wędzonego pokroić w paseczki, ułożyć na warzywach. Sałatkę polać dressingiem.
Składniki na dressing:
- 1/2 cytryny
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- świeży koperek
- sól
- pieprz
Z cytryny wycisnąć sok, wymieszać go z oliwą z oliwek, solą, pieprzem. Koperek drobno posiekać, dodać do dressingu. Wszystko dokładnie wymieszać, polać dressingiem sałatkę. Dressing musi być dość wyrazisty, w razie potrzeby dodać więcej soku z cytryny. Można dodatkowo oprószyć świeżo startym pieprzem.
Sałatkę z rukolą i łososiem podawać od razu po przyrządzeniu z dodatkiem pieczywa.
Smacznego!