Śledzie w sosie chrzanowym

Śledzie w sosie chrzanowym z rodzynkamiŚledzie w sosie chrzanowym z rodzynkami

Śledzie… te uwielbiam! Świetnie komponują się z wieloma innymi produktami. Tym razem zaszalałam i przygotowałam śledzie w sosie chrzanowym z rodzynkami i jabłkiem. Wyszły boskie i szybko zniknęły ze stołu. Słodkie rodzynki świetnie niwelują nieco ostry smak chrzanu i słony smak śledzia, a także kwaskowy smak jabłka. Wszystko świetnie współgra ze sobą.

Składniki:śledzie, rodzynki, jabłko

  • 5 filetów śledziowych a’la Matias
  • 3/4 szklanki rodzynek
  • 1 jabłko kwaśne
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego greckiego
  • 1-2 łyżeczki chrzanu
  • pieprz

Filety śledziowe namoczyć w zimnej wodzie. Moczyć je ok. 1-2 godzin. Następnie osuszyć je i pokroić w paski grubości ok. 1-2 cm.

Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie lub mleku, po kilku minutach odcedzić.

Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Przygotować sos chrzanowy: połączyć ze sobą majonez, jogurt naturalny i chrzan (kto woli ostrzejsze – można dać więcej chrzanu), doprawić do smaku pieprzem (soli lepiej nie dawać, gdyż śledzie puszczą sól). W wersji mniej kalorycznej można użyć samego jogurtu lub połączyć go ze śmietaną.

Śledzie połączyć z rodzynkami oraz z jabłkiem. Całość zalać sosem chrzanowym i wymieszać. Śledzie w sosie chrzanowym odstawić na kilka godzin, aby smaki się „przegryzły”.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Szwarcwaldzki tort bezowy
Szwarcwaldzki tort bezowy

Szwarcwaldzki tort bezowy Delikatny krem, kwaskowe wiśnie, chrupiąca beza i gorzka czekolada... tradycyjne połączenie, ale jakże apetyczne! Szwarcwaldzki tort bezowy...

Zamknij