Cukinia faszerowana
Cukinia faszerowana mięsem mielonym
Idealny przepis na to, by mój T. zjadł kawałek zielonego warzywa, za którym nie przepada 😉 Na leczo ciężej mi jest go namówić, ale cukinie faszerowane mięsem mielonym zajada z apetytem.
Cukinia to bardzo zdrowe warzywo, które jako jedno z pierwszych podaje się małym dzieciom. Najsmaczniejsze są młode odmiany. Cukinia ma wiele witamin, potas, żelazo i magnez i wpływa pozytywnie na procesy trawienne.
Składniki:
- 2 cukinie
- 250 g mięsa mielonego (np. wieprzowo – wołowego)
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 cebuli
- 2 pomidory (można użyć pomidorów z puszki)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól
- pieprz
- kawałek papryczki chilli (opcjonalnie)
- świeże zioła: oregano, natka pietruszki
- 4 łyżki startego sera mozzarella (lub dowolnego sera żółtego)
Cukinie wymyć, przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć z nich środek np. łyżeczką (nie wyrzucać go). Cukinie posolić i odstawić. Na rozgrzaną patelnię wlać odrobinę oleju, wrzucić cebulę i zmiażdżony czosnek i po chwili mielone mięso. Podsmażyć, mieszając co chwilę.
Skórkę na pomidorach naciąć na krzyż i zalać wrzątkiem, odstawić na kilka minut, po czym zalać zimną wodą – dzięki temu skórka z pomidora bardzo łatwo odejdzie. Obrać je i pokroić w kosteczkę. Dorzucić do mięsa mielonego. Wydrążone środki z cukinii posiekać w drobną kostkę, dorzucić do mięsa. Wszystko razem dusić przez kilka minut do odparowania nadmiaru wody. Dodać koncentrat pomidorowy, przyprawy i zioła.
Cukinie osuszyć ręcznikiem papierowym z nadmiaru wody i nadziewać je przygotowanym mięsem. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić do nagrzanego do 190oC piekarnika (góra-dół) i zapiekać ok. 10-15 minut. Po tym czasie cukinie faszerowane posypać tartym serem i zapiec jeszcze ok. 10 minut (można użyć funkcji grill, by zarumienić ser). Podawać gorące.
A dla wegetarian – cukinia z kaszą jaglaną.
Smacznego!