Jajka z pieczarkami
Faszerowane jajka z pieczarkami i koperkiem
Gdy mama przyrządziła jajka z pieczarkami na naszą parapetówkę, miały samych zwolenników. Dobrze, że udało mi się spróbować je przed przyjściem gości, inaczej nie załapałabym się na żadne jajko… Po chwili zabrałam ze stołu pusty talerz…
Składniki:
- 5 ugotowanych na twardo jaj
- 5-6 średniej wielkości pieczarek
- kilka gałązek koperku
- 1-2 łyżki majonezu
- 1 łyżka oleju
- sól
- pieprz
Jajka ugotować na twardo. Pieczarki pokroić w bardzo drobną kosteczkę. Z ugotowanych na twardo jaj wyjąć żółtka i przełożyć do miski. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i podsmażyć na nim pokrojone w drobną kosteczkę pieczarki. Przyprawić solą i pieprzem (według mnie powinny być dość pikantne, wtedy są lepsze, bo bardziej wyraziste), ostudzić. Koperek drobno posiekać. Do rozdrobnionych widelcem żółtek dodać pieczarki, koperek, majonez i wszystko dokładnie wymieszać. Przyprawić do smaku. Wgłębienia w białkach nadziewać uzyskanym farszem, udekorować, schłodzić w lodówce.
Niezjedzone danego dnia jajka z pieczarkami proponuję przykryć folią lub schować w szczelnym pojemniku, aby nie wysychały z zewnątrz. Można je spożyć dnia następnego.
Polecam też przepis na jajka z łososiem.
Smacznego!