Chińszczyzna
Chińszczyzna na sposób domowy
Jedno z moich ulubionych dań! Zdecydowanie sporządzone w domu, nie na wynos! Różni się przede wszystkim smakiem. To z wynosu niezależnie od tego, jaki rodzaj się zamówi, zawsze smakuje tak samo. Często nawet nie można rozróżnić rodzajów mięsa dodanych do dania 😉
Ja tym razem zrobiłam chińszczyznę z kurczakiem. Do tego idealnie chrupiące warzywa i domowej roboty sos bez „sztucznych” składników. Taką chińszczyznę to ja mogę jeść i jeść!
- 150 g makaronu Chow Mein (lub innego, można też użyć ryż)
- 1 pierś z kurczaka
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1/2 papryki czerwonej
- garść groszku cukrowego
- 1 garść grzybów mun
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 papryczki chilli
- kilka gałązek szczypiorku
- 1 cm imbiru
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka oleju sezamowego (opcjonalnie)
- 2 łyżki oleju roślinnego
- szczypta kurkumy
Makaron przygotować według przepisu na opakowaniu (można zalać wrzącą wodą i pozostawić pod przykryciem na ok. 5 minut, po czym przelać zimną wodą).
Kurczaka pokroić w cienkie paski, zalać 2 łyżkami sosu sojowego, odstawić na pół godziny. Groszek zblanszować. Wymytą i obraną marchewkę pokroić w cienkie paski. Wymytą paprykę – również w paski. Cebulę pokroić w pióra. Grzyby mun przygotować według przepisu na opakowaniu (najpierw namoczyć) i pokroić w paski. Groszek cukrowy obrać.
Do rozgrzanego woka wlać olej, wcisnąć czosnek i wrzucić posiekaną cebulę. Smażyć kilka minut. Dodać kurczaka, zarumienić. Następnie stopniowo dodawać grzyby i warzywa: od najtwardszych (czyli marchewki). Nie wrzucać wszystkiego na raz, aby temperatura w woku nie spadła za bardzo, bo warzywa będą się dusić a nie smażyć. Dodać resztę sosu sojowego, olej sezamowy, przyprawy. Do woka dorzucić makaron. Jeśli danie jest zbyt suche, można dodać trochę bulionu lub sosu chilli.
Posypać posiekanym szczypiorkiem.
Do chińszczyzny można dodawać również inne warzywa: np. pędy bambusa, seler naciowy. Można też ją przyrządzić z wołowiną lub indykiem.
Chińszczyznę spożywamy oczywiście pałeczkami 😉 Fajna jest przy tym zabawa 😉
Smacznego!