Brownie
Klasyczne brownie
Brownie to typowe amerykańskie ciasto. Jego nazwa pochodzi od koloru (brown = brązowy).
Ciasto brownie jest ciężkie, zdecydowanie inne od wszystkich innych ciast, niektórzy nazywają je „czekoladowym zakalcem”. Piecze się je bez dodatku proszku do pieczenia, niemal na samej gorzkiej czekoladzie, maśle, cukrze, z odrobiną mąki. Smak jest obłędny! Każdy kto kocha czekoladę (podejrzewam, że większość z Was) pokocha to ciasto!
- 200 g gorzkiej czekolady
- 200 g masła
- 4 jajka
- 270 g cukru drobnego do wypieków
- 135 g mąki
- szczypta soli
Czekoladę połamać na kosteczki, masło posiekać. Czekoladę roztopić z masłem w kąpieli wodnej.Wystudzić. Jajka ubić z dodatkiem soli na gładką masę, dodając powoli cukier. Dodać przestudzoną masę czekoladową, zmiksować do połączenia się składników. Do masy dodać przesianą mąkę. Wymieszać.
Przelać do formy o wymiarach ok. 20×30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160oC i piec (grzanie góra-dół) ok. 20-25 minut. Na brownie powinna się utworzyć czekoladowa „skorupka”, natomiast wnętrze powinno być nadal mokre.
Do brownie można dodać ok. 100 g posiekanych orzechów – brownie z orzechami np. włoskich (posypać je na górę przed pieczeniem). Można też dodać posiekaną na mniejsze kawałeczki czekoladę. Ja tym razem zrobiłam wersję klasyczną, bez dodatków.
Dla miłośników mlecznej czekolady: zamiast dawać 200 g czekolady gorzkiej, można ją zmieszać z czekoladą mleczną.
Brownie pokroić na kawałeczki.
Jeśli chcecie poszaleć, można zamiast tradycyjnego ciasta, zrobić wersję w papilotkach, a więc babeczki brownies.
Smacznego!