Dip serowy
Dip serowy do nachos
Rewelacyjny dodatek do nachos, ale także do surowych warzyw czy do dań mięsnych. Możecie go podać w małej miseczce, a wokół wysypać nachos lub świeże, pokrojone w paski warzywa (marchew, ogórek, seler naciowy, itp.). Dip serowy świetnie sprawdza się na różnego rodzaju przyjęciach i imprezach. Zawsze (bynajmniej u nas) ma wielu zwolenników. Podawany na ciepło jest po prostu obłędny w smaku! Bardzo fajnie smakuje też z frytkami, ciepłymi warzywami, czy z kurczakiem.
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka startego sera żółtego (najlepiej Cheddar)
- sól
- pieprz
- szczypta czerwonej ostrej papryki (opcjonalnie)
W rondlu roztopić masło, wsypać mąkę i trzepaczką połączyć oba składniki, by nie było grudek. Chwilę podsmażyć. Wlać mleko i cały czas mieszać trzepaczką, by sos miał jednolitą konsystencję. Sos podgrzewać i mieszać do momentu, aż zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem. Wsypać ser żółty, podgrzać do jego roztopienia. Wystudzić lekko i przelać do salaterki.
Smacznego!