Szarlotka

szarlotka z lodamiSzarlotka

Zostały mi lody waniliowe i miałam ochotę na coś idealnie pasującego do nich… Pierwszą myślą była ciepła, chrupiąca z góry szarlotka, z lekko kwaśnymi jabłkami… Długo nie zwlekałam z tą myślą i szybko zdecydowałam się na jej zrobienie. Zdecydowałam się zrobić tym razem wysoką, z dużą ilością jabłek i kruszonką, zamiast niskiego jabłecznika lub tarty.

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 250 g mąki krupczatki (z powodzeniem można użyć samej mąki pszennej)
  • 200 g masła
  • 2 żółtka
  • 150 g cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
  • 7 jabłek
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • 10 g cukru waniliowego (+ ewentualnie łyżka-dwie cukru zwykłego, jeśli jabłka są kwaśne)
  • rodzynki, orzechy włoskie (opcjonalnie)
  • cynamon (opcjonalnie)
  • cukier puder do oprószenia

Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać do nich pokrojone w kostkę masło, cukier, żółtka, śmietanę. Ciasto szybko zagnieść, przykryć folią i wstawić do lodówki na ok. 30 minut. Ciasto może mieć lekko rozsypującą się konsystencję, nie musi być idealnie ulepioną kulą.

W tym czasie przygotować jabłka: wymyte jabłka obrać i wydrążyć gniazda nasienne. Część pokroić na małe kawałeczki, a część zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Skropić sokiem z cytryny. Dodać do nich cukier waniliowy, cukier zwykły (o ile jabłka są kwaśne) i cynamon, wymieszać. Można dodać rodzynki (np. wcześniej moczone w rumie) i/lub orzechy włoskie posiekane. Ja tym razem robiłam standardową, bez dodatków.

szarlotka - spódSpód tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia (można oczywiście użyć innych wielkości bądź prostokątnej formy, ale według mnie istotą tej jest fajny brzeg naokoło), wyłożyć na niego ok. 1/3 całego ciasta, dociskając do dna. Podziurkować spód widelcem w kilku miejscach (aby nie wybrzuszało się podczas pieczenia) i wstawić do piekarnika nagrzanego do ok. 160-170oC (z termoobiegiem) i podpiec ok. 10 minut. Wyjąć i lekko wystudzić. Gdy przestygnie, wylepić boki tortownicy kolejną częścią ciasta (ok. 1/3). Wyłożyć na ciasto jabłka odciskając z soku, który puszczą, a na nie zetrzeć (bądź pokruszyć) ostatnią część ciasta.

szarlotkaWstawić do piekarnika nagrzanego do ok. 170oC i piec ok. 50 minut. Wystudzić w blaszce, po wystudzeniu odczepić delikatnie ciasto od boków blaszki, posypać cukrem pudrem (opcjonalnie).

Ja niestety nie wytrzymałam do ochłodzenia się ciasta i musiałam zjeść kawałek ciepłego z gałką zimnych lodów waniliowych zrobionych samodzielnie. Niebo w gębie to mało powiedziane!

Jeśli szarlotka zostanie na drugi dzień, śmiało można ją podgrzać w piekarniku przez ok. 10 minut w temperaturze ok. 170oC. Będzie wtedy jak świeżo upieczona, chrupiąca.

Pozostałe białka można wykorzystać na inne przepisy.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
spaghetti z pomidorami i parmezanem
Spaghetti z pomidorami i bazylią

Spaghetti z pomidorami, parmezanem i bazylią Szybkie i proste danie, składające się z minimalnej ilości składników czyli tak, jak Włosi...

Zamknij