Risotto szafranowe

risotto szafranoweRisotto szafranowe

Szafran to krokus, który zna chyba każdy. Często hodujemy go w swoich ogródkach. Jednocześnie jest to najdroższa przyprawa świata. Aby otrzymać 1 kg tej przyprawy, potrzeba ok. 150.000 kwiatów szafranu uprawnego! Nazwa tej wspaniałej przyprawy pochodzi od arabskiego słowa „zafaran”, które oznacza „żółty”. I prawidłowo, bo nie dość, że dzięki szafranowi potrawy są smaczne i aromatyczne, to jeszcze uzyskują śliczną żółtą barwę. Szafran używany jest przede wszystkim do dań z ryżu, ale również do sosów czy zup.

krokus      szafran

Ja dziś zrobiłam risotto szafranowe, a po zjedzeniu żałowałam, że zrobiłam go tak mało…

Składniki na 2 porcje:

  • 200 g ryżu do risotto (szklanka lub nieco więcej)
  • 1/2 cebuli
  • 1 litr bulionu
  • 125 ml białego wytrawnego wina
  • 4 łyżki tartego parmezanu, pecorino lub grana padano
  • 3-4 łyżki masła
  • 1/2 łyżeczki szafranu

risotto z szafranemW gorącym bulionie roztopić szafran. W rondlu roztopić masło, dodać posiekaną w kosteczkę cebulę i chwilę podsmażyć (nie rumienić!). Wsypać ryż i chwilę smażyć razem, mieszając. Wlać wino i odczekać do jego odparowania – mieszając. Gdy całe wino odparuje, wlać chochlę bulionu. Co chwilę mieszać, aż do odparowania całego płynu. Dodać kolejną chochlę i tak w kółko, aż do wyczerpania całego bulionu: mieszać, odparować, wlać, mieszać… (ok. 18 minut). Ryż powinien być twardawy przy gryzieniu. Zdjąć z palnika i wsypać starty ser, wymieszać. Przełożyć do nagrzanych miseczek lub talerzy, posypać resztą parmezanu.

Risotto szafranowe podawać od razu.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Kasza ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Kasza ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Kasza ze szpinakiem i suszonymi pomidorami Przepyszne i szybkie do zrobienia danie, które można jeść jako samodzielny, lekki, wegetariański posiłek...

Zamknij