Żurek na zakwasie
Żurek na zakwasie tradycyjny
Tradycyjny, smaczny, intensywny w smaku żurek na zakwasie domowej roboty z białą kiełbasą. Najlepszy żurek, jaki jadłam. Idealny na Wielkanoc, ale i nie tylko – często robię go w ciągu roku 😉
- 6 szt. białych kiełbas dobrej jakości
- 1 litr zakwasu domowej roboty
- 2-3 ziemniaki
- 2 marchewki
- kawałek selera
- korzeń pietruszki
- kawałek pora
- 2 ząbki czosnku
- 100 ml śmietanki 12% (lub gęstej śmietany)
- liść laurowy
- ziele angielskie
- majeranek
- sól
- pieprz
W sporym garnku umieścić kiełbasę i zalać ją zimną wodą (ok. 1,5 litra), dodać liść laurowy i ziele angielskie. Zagotować, po czym zmniejszyć ogień i gotować ok. 30 minut do miękkości kiełbas. W tym czasie przygotować warzywa: obrać i wymyć. Ziemniaki pokroić w kostkę, marchew, seler i pietruszkę częściowo zetrzeć na tarce o grubych oczkach a częściowo pokroić w kostkę, por posiekać. Wszystko wrzucić do wywaru i zagotować, dodać sól (na razie nie za wiele-ok. pół łyżeczki) i pieprz. Gotować kolejnych min. 15 minut do miękkości warzyw.
Po tym czasie do żurku wlać zakwas (możecie przez sitko, jeśli wolicie, by kawałki mąki nie „pływały” w zupie), zagotować. Gotować kilkanaście kolejnych minut, dorzucić rozgniecione ząbki czosnku i wlać śmietankę. Śmietanę można zahartować dodając do niej 2 łyżki gorącej zupy, mieszając całość i dopiero wlać do zupy. Dzięki temu mamy pewność, że żurek na zakwasie nie zważy nam się. Doprawić do smaku, na koniec wrzucić otarty majeranek.
Żurek na zakwasie najlepszy jest na drugi dzień, warto więc zrobić go wieczorem przed Wielkanocą.
Smacznego!
Spodobał Ci się przepis? Polub mnie na facebooku, a będziesz na bieżąco!