Zakwas na żurek

składniki na zakwas na żurekZakwas na żurek

Aby wielkanocny żur był tylko z naturalnych i zdrowych składników, proponuję Wam wypróbować przepis na zakwas na żurek. Jest to mieszanka wody i mąki żytniej, którą robimy kilka dni wcześniej, aby fermentowała. Cała praca to kwestia 5 minut, a smak jest wyjątkowy.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki żytniej razowej, typ 2000 pełnoziarnista
  • 1 litr przegotowanej letniej wody
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie

Mąkę wsypać do słoika, zalać letnią wodą, dokładnie wymieszać. W tym momencie można dodać obrane i zmiażdżone ząbki czosnku, ziele angielskie oraz liście laurowe. Dodatki te nie muszą być dodawane. Niektórzy twierdzą, że najlepszy jest zakwas robiony jedynie na mące i wodzie. Ja uważam, że warto dodać te składniki np. 2-3 dni po zrobieniu zakwasu, gdyż nabierze on wtedy ciekawego aromatu. Słoik przykryć gazą lub lnianą ściereczką i odstawić na 4-5 dni w ciepłe miejsce (temperatura pokojowa – u mnie stał na lodówce).

Czy mieszać zakwas na żurek? Opinie są różne. Ja odstawiam zakwas na 3 dni w spokoju, później przemieszam go raz dziennie.

Jak długo kisić zakwas na żurek? Zależy jak bardzo kwaśny żurek lubicie. Dla mnie najlepszy jest po ok. 5-6 dniach, ale ja osobiście lubię dość kwaśną wersję. Poniżej zdjęcia zakwasu z kolejnych dni. Trzeciego dnia został dodany liść laurowy i ziele angielskie i zakwas został przemieszany. Następnie mieszany był raz dziennie (jeśli zapomnicie, nic się nie stanie).

zakwas na żurek 1   zakwas na żurek 2   zakwas na żurek 3   zakwas na żurek 4   zakwas na żurek 5   zakwas na żurek 6

Zakwas musi mieć kwaśny smak i aromat, nie może być czuć pleśni. Można go przechowywać w lodówce do nawet dwóch tygodni.

Czy odcedzać przed wlaniem do zupy? Zależy, kto co lubi. Ja dodaję niemal całość, nie przeszkadzają mi grube kawałki mąki razowej, ale można je oczywiście pominąć.

Polecam super przepis na żurek na zakwasie z tego przepisu.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Risotto z pieczarkami
Risotto z pieczarkami

Risotto z pieczarkami Po risotto z grzybami przyszła pora na risotto z pieczarkami. Szczerze przyznam, że wersja ze świeżymi grzybami...

Zamknij