Zupa z dynią i kurczakiem
Zupa z dynią i kurczakiem, z mlekiem kokosowym
Dynia świetnie współgra z mlekiem kokosowym, o czym przekonałam się przy okazji przepisu na zupę dyniową z mlekiem kokosowym. Postanowiłam teraz „wzbogacić” nieco zwykły krem z dyni o mięso, którego dopomina się mój T. Tak powstała zupa z dynią i kurczakiem.
Składniki:
- 500 g dyni
- 400 g piersi z kurczaka
- 400 ml mleka kokosowego
- 700 ml bulionu (lub wody)
- 1/2 cebuli lub 2 dymki
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki kminku mielonego
- 1/3 łyżeczki imbiru (można dać kawałek startego świeżego imbiru)
- 1/3 łyżeczki chilli lub ostrej papryki
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- sól
- pieprz
Zamiast powyższej mieszanki przypraw można dodać przyprawę curry.
Kurczaka wymyć, oczyścić z błon, osuszyć i pokroić w kosteczkę.
Dynię obrać, usunąć pestki, pokroić w kostkę.
W garnku rozgrzać olej kokosowy i poddusić na nim posiekaną drobno cebulkę oraz przeciśnięty ząbek czosnku. Dodać przyprawy, smażyć chwilę, aż utworzy się „pasta”.
Wrzucić pokrojoną w kostkę dynię, smażyć 2 minuty mieszając. Wszystko zalać gorącym bulionem, zagotować, wrzucić pokrojonego kurczaka, zagotować, gotować ok. 10 minut, aż dynia się lekko rozpadnie, a kurczak będzie miękki.
Wlać mleko kokosowe, zagotować i gotować kolejne 2-3 minuty.
Podawać z ugotowanym al dente makaronem (u mnie wstążki) i posiekaną dymką.
Smacznego!