Zupa warzywna z pomidorami
Zupa warzywna z pomidorami
Kolejna zupa (obok zupy jarzynowej), do środka której możecie dodać różne warzywa. Zrobiłam ją ostatnio, gdy w lodówce znalazłam otwartą puszkę kukurydzy i niezużytą do końca w sałatce paprykę.
Zupa warzywna z pomidorami jest idealna na jesienne, pochmurne dni. Dzięki niej od razu poczujemy się zdrowiej i cieplej 🙂
- kostka na zupę (ja dałam udko z kurczaka)
 - 2 marchewki
 - 2 ziemniaki
 - 1 korzeń pietruszki
 - kawałek selera
 - kawałek pora
 - 1/2 czerwonej papryki
 - garść kukurydzy z puszki
 - garść zielonego groszku mrożonego
 - puszka pomidorów (można zastąpić 3-4 łyżkami koncentratu pomidorowego)
 - łyżka otartego oregano
 - kawałek papryczki chilli
 - sól
 - pieprz
 
W garnku (ok. 2l) zagotować wodę i wrzucić wymytą kostkę na zupę. Gotować do miękkości mięsa.
Wszystkie warzywa obrać, wymyć. Ziemniaki pokroić w kostkę, marchew zetrzeć (część można pokroić), kawałek selera zetrzeć, por posiekać w drobną kosteczkę, pietruszkę również zetrzeć lub pokroić drobniej (wszystko zależy od tego, co bardziej lubicie). Wszystkie wrzucić do wywaru mięsnego i zagotować. Gotować ok. 10-15 minut. Następnie paprykę pokroić w kosteczkę i razem z kukurydzą i groszkiem wrzucić do zupy. Gotować chwilkę, po czym wlać pomidory (w sezonie można dodać świeże pomidory bez skórki) lub koncentrat pomidorowy, dodać chilli i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Zupę warzywną z pomidorami podawać gorącą.
Smacznego!
					



