Zupa warzywna z pomidorami

zupa warzywnaZupa warzywna z pomidorami

Kolejna zupa (obok zupy jarzynowej), do środka której możecie dodać różne warzywa. Zrobiłam ją ostatnio, gdy w lodówce znalazłam otwartą puszkę kukurydzy i niezużytą do końca w sałatce paprykę.

Zupa warzywna z pomidorami jest idealna na jesienne, pochmurne dni. Dzięki niej od razu poczujemy się zdrowiej i cieplej 🙂

Składniki:zupa warzywna z pomidorami

  • kostka na zupę (ja dałam udko z kurczaka)
  • 2 marchewki
  • 2 ziemniaki
  • 1 korzeń pietruszki
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 1/2 czerwonej papryki
  • garść kukurydzy z puszki
  • garść zielonego groszku mrożonego
  • puszka pomidorów (można zastąpić 3-4 łyżkami koncentratu pomidorowego)
  • łyżka otartego oregano
  • kawałek papryczki chilli
  • sól
  • pieprz

W garnku (ok. 2l) zagotować wodę i wrzucić wymytą kostkę na zupę. Gotować do miękkości mięsa.

Wszystkie warzywa obrać, wymyć. Ziemniaki pokroić w kostkę, marchew zetrzeć (część można pokroić), kawałek selera zetrzeć, por posiekać w drobną kosteczkę, pietruszkę również zetrzeć lub pokroić drobniej (wszystko zależy od tego, co bardziej lubicie). Wszystkie wrzucić do wywaru mięsnego i zagotować. Gotować ok. 10-15 minut. Następnie paprykę pokroić w kosteczkę i razem z kukurydzą i groszkiem wrzucić do zupy. Gotować chwilkę, po czym wlać pomidory (w sezonie można dodać świeże pomidory bez skórki) lub koncentrat pomidorowy, dodać chilli i doprawić do smaku solą i pieprzem.

Zupę warzywną z pomidorami podawać gorącą.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
rukola z twarogiem
Rukola z twarogiem

Sałatka - rukola z twarogiem i dressingiem miodowo-musztardowym Bardzo zdrowa sałatka łącząca ze sobą duże ilości wapnia, żelaza, białka. Rukola...

Zamknij