Zupa serowa z cheddarem
Zupa serowa z cheddarem i grzankami czosnkowymi
Uwielbiam zupy serowe! Są mocno sycące, ale delikatne i aksamitne w smaku. Ta zupa serowa z cheddarem jest jedną z najlepszych, jakie miałam okazję próbować! Robiłam już zupę serową na serkach topionych z pulpecikami ale ta według mnie jest o niebo lepsza! Jest to bardziej krem serowy, dzięki czemu tak bardzo mi smakuje. Dodatek czosnkowych grzanek wspaniale ją wzbogaca i nadaje cudownego aromatu.
Ser cheddar jest według mnie najlepszy do tej zupy! Doskonale się rozpuszcza i przede wszystkim ma wyśmienity smak!
Składniki:
- 2 ziemniaki średniej wielkości
- 1 średnia marchewka
- 1 nieduża cebula
- 1 ząbek czosnku
- ok. 300 ml bulionu drobiowego
- ok. 100 ml mleka (lub śmietanki kremówki – dla nieliczących kalorii)
- 200 g sera cheddar (lub inny, podobny, wyrazisty w smaku)
- 2 łyżki oliwy
- szczypta kurkumy
- sól
- pieprz
Ser zetrzeć na tarce o sporych oczkach.
Ziemniaki i marchew obrać i pokroić w kostkę. W sporym rondlu rozgrzać oliwę i poddusić na niej drobno posiekaną cebulkę oraz przeciśnięty czosnek, po czym dodać pokrojone ziemniaki i marchewkę; po chwili smażenia zalać wszystko bulionem (na razie nie dawać całego, by zupa serowa z cheddara nie wyszła za rzadka), dodać kurkumę. Gotować ok. 10-15 minut do miękkości warzyw. Po tym czasie całość zmiksować na gładki krem. W razie potrzeby dolać pozostały bulion.
Do rondla z zupą wlać mleko i wsypać starty ser. Całość podgrzewać do czasu, aż ser się rozpuści. Zupę serową z cheddarem przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Składniki na grzanki czosnkowe:
- 2 kromki chleba tostowego
- 2 łyżki masła
- 1 ząbek czosnku
Chleb tostowy pokroić w kostkę o boku ok. 1,5 cm i wrzucić na suchą patelnię, zrumienić je z każdej strony. Dodać na patelnię masło i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość mieszać, aż grzanki wchłoną tłuszcz i aromat czosnku.
Zupę serową z cheddarem podawać z ciepłymi grzankami czosnkowymi i np. natką koperku lub szczypiorkiem.
Smacznego!