Zupa ryżowa
Zupa ryżowa
Pamiętam, że zupę ryżową robiła moja mama w dni, kiedy dopadała mnie gorączka lub przeziębienie, gdy byłam małym dzieckiem. Była to alternatywa dla rosołu i krupniku w momentach osłabienia organizmu poprzez wirusy.
Zupa ryżowa jest, jak każda niemal zupa, bardzo zdrowa i niskokaloryczna. Dodatek drobiowego mięsa i warzyw wzbogaca ją o wiele witamin i minerałów.
Składniki:
- kostka na zupę (np. kawałek kurczaka, udko, skrzydełko, itp.)
- 2-3 ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 mały korzeń pietruszki
- kawałek selera
- kawałek pora (ok. 5 cm)
- 5 łyżek ryżu długoziarnistego
- sól
- pieprz
W garnku zagotować wodę (ok. 1,5 litra) i wrzucić na gotującą się wodę wymytą część mięsa. Gotować do miękkości mięsa (ok. 20 minut przy kurczaku). W tym czasie przygotować warzywa: wszystkie obrać i wymyć.
Ziemniaki pokroić w kostkę, marchew, seler i pietruszkę zetrzeć częściowo na tarce, a częściowo pokroić np. w kostkę (dzięki temu, że pokroimy warzywa, całość zostanie zjedzona, a nie wyrzucona). Pora posiekać w drobną kosteczkę. Warzywa dorzucić do zupy, w tym samym czasie dorzucić ryż. Zagotować i gotować ok. 15 minut do miękkości warzyw i ryżu. Należy pamiętać, że ryż „rośnie” i na drugi dzień zupa będzie dużo gęściejsza niż pierwszego dnia.
Ugotowane mięso z zupy można wyjąć, pokroić w kosteczkę i z powrotem wrzucić do zupy, dzięki temu również i mięso zostanie zjedzone.
Zupę ryżową doprawić do smaku solą (ok. 1 łyżeczki) i świeżo startym pieprzem. Przed podaniem, dodać na talerz natkę pietruszki lub koperku.
Gdy zostanie, najlepiej schować pozostałą część do lodówki. Spożyć w ciągu 2-3 dni.
Smacznego!