Zupa pomidorowa z mięsem mielonym
Zupa pomidorowa z mięsem mielonym, soczewicą i batatami
To jest coś konkretnego 🙂 Zupa, którą można się najeść. Nie potrzeba już drugiego dania 🙂 Zupa pomidorowa z mięsem mielonym to sycące danie, a dzięki soczewicy jest bardzo zdrowe.
Składniki na pulpety:
- 300 g mięsa mielonego (wieprzowe lub drobiowe)
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 1/2 łyżeczki soli
- pieprz
Wszystkie składniki na pulpety dokładnie ze sobą wymieszać. Najlepiej jest to zrobić dłońmi – wyrobić bardzo dokładnie. Opcjonalnie do pulpetów można dodać 1/2 posiekanej drobno cebulki (ja tym razem to pominęłam). Zwilżonymi dłońmi lepić kulki wielkości moreli.
W dużym garnku zagotować wodę (ok. połowę garnka) i na wrzątek wrzucać pulpety. Przykryć pokrywką i gotować, w międzyczasie przygotowując warzywa.
Składniki na zupę:
- 1 średniej wielkości batat
- 3/4 szklanki czerwonej soczewicy
- 2 marchewki
- mały kawałek selera
- 350 g passaty pomidorowej (lub pomidory w puszce lub koncentrat pomidorowy)
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
Warzywa obrać. Marchewkę i seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach, batata pokroić w niewielką kostkę. Wrzucić do zupy. Soczewicę wypłukać pod bieżącą wodą, wsypać do zupy. Wszystko gotować ok. 10-15 minut do miękkości.
Po tym czasie do zupy wlać passatę pomidorową, dodać przeciśnięty ząbek czosnku oraz przyprawy. Całość pogotować jeszcze 2-3 minuty.
Zupę pomidorową z mięsem mielonym podawać gorącą, opcjonalnie z ulubionym pieczywem.
Smacznego!