Zupa buraczkowa z ciecierzycą
Zupa buraczkowa z ciecierzycą
O właściwościach buraków pisałam niejednokrotnie. Zdrowe, zdrowe, zdrowe i na dodatek smaczne! A w zupie tym bardziej! 🙂 Tym razem postawiłam na zupę buraczkową z ciecierzycą, żeby było jeszcze zdrowiej 😉 Wyszła niesamowicie smaczna, o intensywnym buraczanym kolorze. Idealna zupa na rozgrzewkę w chłodne dni.
Zupę buraczkową zrobiłam bez mięsa, ale można ją też zrobić na wywarze mięsnym, jak w przypadku barszczu ukraińskiego czy klasycznej zupy buraczkowej.
Składniki:
- ok. 750 g buraków
- 2 marchewki
- kawałek selera
- korzeń pietruszki
- kawałek pora
- 2/3 – 1 puszka ciecierzycy w zalewie
- ziele angielskie
- listek laurowy
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 100 ml śmietanki kremówki
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
Buraki, marchew, seler i pietruszkę obrać, wymyć, część pokroić w niewielką kosteczkę, część zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pora posiekać.
Do dużego garnka wlać wodę, ok. 2 litrów. Dodać listek laurowy i ziele angielskie. Włożyć wszystkie warzywa, zagotować, po czym zmniejszyć grzanie i gotować ok. 25 minut (lub dłużej) do miękkości warzyw. Gdy buraki będą już odpowiednio miękkie, wsypać odcedzoną z zalewy ciecierzycę, dodać zmiażdżony ząbek czosnku, sok z cytryny i przyprawy oraz śmietankę kremówkę. Chwilę pogotować i odstawić z ognia.
Zupę buraczkową z ciecierzycą podawać posypaną natką pietruszki i np. ze świeżą bagietką.
Smacznego