Zupa brokułowa
Zupa brokułowa
Pyszna, z nierozgotowanymi brokułami i warzywami, zdrowa zupa brokułowa to alternatywa dla kremu z brokułów. Jak większość zup, jest bardzo zdrowa i niskokaloryczna. Można ją zrobić na mięsie (np. kawałku kurczaka), ja tym razem postawiłam na bogactwo warzyw i wegetariańską wersję zupy brokułowej.
Składniki:
- 1 nieduży brokuł
- 2 marchewki
- 2-3 ziemniaki
- 1 korzeń pietruszki
- kawałek selera
- kawałek pora (ok. 5 cm)
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki i/lub koperku
- 2 łyżki śmietany
- sól
- pieprz
W garnku zagotować wodę (ok. 1,5 litra) w tym czasie przygotowując warzywa. Wszystkie należy obrać, dokładnie wymyć.
Ziemniaki pokroić w niewielką kosteczkę. Marchew, seler i pietruszkę częściowo zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a częściowo pokroić w kosteczkę. Pora drobno posiekać. Wszystkie te warzywa wrzucić na gotującą się wodę, dodać sól (ok. 1 płaskiej łyżeczki) i świeżo mielony pieprz.
Przygotować brokuła: podzielić go na niewielkie różyczki. Po ok. 10-15 minutach, gdy warzywa w zupie będą al dente, dorzucić brokuła, zagotować i teraz gotować już niezbyt długo (ze 3 minuty), chyba że wolicie miękkiego, rozgotowanego brokuła. Ja go wolę w wersji nieco chrupiącej.
Do śmietany dodać ze 2-3 łyżki gotującej się zupy (by ją zaprawić), wymieszać i całość wlać do zupy brokułowej. Na koniec dosypać posiekaną zieleninę. Zupę doprawić do smaku.
Smacznego!