Zebra
Zebra
Ciasto zebra jest znane większości z Was 🙂 Wcześniej go nie robiłam, aby umieścić przepis na blogu, gdyż nie jest ono moim ulubionym… To zwykła, prosta do przygotowania babka. Zaskakujący jest jednak efekty wizualny, zebra, jak to zebra, ma biało-czarne paski i to jest to, za co można tą babkę polubić tak bardzo, jak lubi je mój T. 😉
Składniki:
- 5 jajek
- 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
- 1 szklanka oleju (np. rzepakowego)
- 1 szklanka wody gazowanej
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki maki pszennej (dodatkowo)
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
Białka oddzielić od żółtek i ubić je na puszystą pianę. Pod koniec ubijania stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier, cały czas miksując na najwyższych obrotach. Następnie dodawać po jednym żółtku, po dodaniu każdego – zmiksować krótko.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać.
Do ubitej masy jajecznej dodawać partiami (dzieląc na 3 części) i na przemian mąkę z proszkiem, wodę i olej, po dodaniu każdego z produktów delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Robić to należy ostrożnie, aby ubita piana nie opadła.
Masę podzielić na dwie równe części, do jednej przesiać kakao, do drugiej 2 dodatkowe łyżki mąki pszennej. Wymieszać. Obie części muszą mieć taką samą gęstość.
Tortownicę (moja o średnicy 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia (spód), a boki wysmarować olejem i oprószyć mąką. Do tortownicy wlewać na przemiennie masę białą i czarną (po jednej łyżce wlewać na środek blaszki). Ciasto będzie się rozlewało na boki tworząc biało-czarne paski.
Zebrę wstawić do piekarnika nagrzanego do 160oC (góra-dół), po czym po ok. 15 minutach zwiększyć temperaturę do 170oC. Piec ok. 50-60 minut do tzw. suchego patyczka.
Po wystudzeniu babkę zebra wyjąć z obręczy tortownicy, można oprószyć ją cukrem pudrem lub zrobić do niej polewę czekoladową (mleczną lub deserową).
Smacznego!