Zdrowe batony muesli
Zdrowe batony muesli
Genialne! Szybkie do zrobienia, pyszne w smaku i przede wszystkim ZDROWE batony muesli! Do środka możecie dać takie bakalie, jakie obecnie macie w swoich szafkach. Za każdym razem więc batony muesli mogą być inne 🙂 Można do nich dodać np. figi, daktyle, morele. Ja zrobiłam je z orzechami włoskimi, pestkami słonecznika i żurawiną.
Zdrowe batony muesli uwielbiają nie tylko dorośli, ale i dzieciaki 🙂
Składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych górskich
- 1 szklanka płatków żytnich
- 3/4 szklanki suszonej żurawiny i/lub rodzynek
- 1/2 – 3/4 szklanki orzechów włoskich
- 1/2 szklanki pestek słonecznika
- 1/3 szklanki amarantusa ekspandowanego (opcjonalnie)
- 2 jajka
- 4-6 łyżek syropu klonowego lub płynnego miodu (lub więcej, jeśli wolicie bardziej słodkie batony)
Orzechy posiekać (jeśli używacie większych owoców suszonych, posiekać je na mniejsze kawałki).
Jajka roztrzepać widelcem w misce wraz z syropem klonowym.
W drugiej misce wymieszać ze sobą płatki i wszystkie bakalie. Zalać masą jajeczną, dokładnie wymieszać.
Całość przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia (moja o wymiarach ok. 25×15 cm), mocno uklepać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC (góra-dół) i piec ok. 30 minut do zbrązowienia i uzyskania chrupkości. Całość wystudzić, a następnie ostrym nożem pokroić w pożądanej wielkości batony.
Zdrowe batony muesli przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku przez kilka dni.
Smacznego!