Tortilla zapiekana z kurczakiem
Tortilla zapiekana z kurczakiem i serem
Tortilla zapiekana z kurczakiem to pomysł, jaki narodził się, gdy miałam za dużo ugotowanego kurczaka (z bulionu). Pomysł na tortillę zapiekaną z kurczakiem i serem wpadł mi do głowy błyskawicznie i okazał się być strzałem w dziesiątkę. A do tego obowiązkowo dip serowy! Jami 🙂
Składniki:
- placki tortilli
- ugotowana pierś z kurczaka
- ser żółty tarty (najlepszy jest cheddar)
- serek topiony
Każdy placek tortilli posmarować bardzo cienko serkiem topionym. Następnie sypnąć sporą garść startego sera, a na niego ułożyć kawałki ugotowanej piersi z kurczaka (jeśli nie mieliście wcześniej ugotowanej piersi z kurczaka, wystarczy ugotować ją w osolonej wodzie z dodatkiem ulubionych przypraw; ok. 20-30 minut). Tortille ciasno zwinąć rozpoczynając od strony, gdzie farszu jest najwięcej (najlepiej układać go na 1/2 do 3/4 placka). Tortille układać na patelni grillowej (lub na zwykłej nieprzywierającej patelni) i piec do czasu, aż ser w środku będzie płynny.
Tortille zapiekane z kurczakiem i serem kroić pod skosem na mniejsze kawałki, w każdy kawałek wbić wykałaczkę. Podawać z ulubionymi dipami.
Jeśli lubicie owoce morza, można się pokusić, aby klasyczne quesadilla z krewetkami zamienić w wersję „zrolowaną” i przygotować ją w podobny sposób.
Smacznego!