Tort makowy
Tort makowy z masą kawową i bezami
Genialny tort makowy, idealnie nadający się na uroczyste chwile, jak np. Święta czy Nowy Rok. Co prawda jego przygotowanie zajmuje nieco czasu, ale zachwyt podczas jedzenia jest wart każdej poświęconej na niego chwili. Ponadto jego wygląd… wprawia gości w osłupienie 😉
Składniki na blaty makowe:
- 1,75 szklanki maku niebieskiego
- 1 szklanka cukru pudru
- 7 jaj
- 1 czubata łyżka miodu (najlepiej w płynnej postaci)
- 5 łyżek bułki tartej
- 2 garście posiekanych orzechów włoskich
- 2 łyżki likieru amaretto
Mak wsypać do garnka, zalać wrzątkiem i gotować ok. 15-20 minut. Po tym czasie wystudzić, odcedzić na sitku i zmienić dwukrotnie w maszynce do mielenia.
Żółtka ubić mikserem dosypując cukier. Gdy masa będzie sztywniejsza i jaśniejsza, dodawać partiami mak, po każdym dodaniu miksować na niewielkich obrotach. Następnie dodać miód, bułkę tartą i likier, zmiksować krótko. Na koniec wsypać orzechy, wymieszać.
Ciasto wylać do tortownicy (moja o średnicy 26 cm) wyłożonej (sam spód) papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC (góra-dół) i piec ok. 40 minut do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Dopiero, gdy ciasto będzie całkowicie wystudzone, wyjąć z tortownicy (nożem delikatnie oddzielając ciasto od formy) i przekroić na dwa blaty.
Składniki na masę kawową:
- 400 g dobrego masła
- 4 jajka
- 1,5 szklanki cukru drobnego do wypieków
- 2 łyżki rozpuszczalnej kawy (najlepiej w proszku, nie w granulkach)
- 2-3 łyżki likieru amaretto
Nad garnkiem z gorącą wodą umieścić miskę (najlepiej metalową) i w niej ubijać jajka dodając stopniowo cukier (kąpiel wodna). Na koniec wsypać kawę, ubić do jej rozpuszczenia się. Gdy masa będzie ciepła, zdjąć miskę znad garnka i ubijać dalej przez kolejne 2-3 minuty. Przestudzić.
Miękkie masło utrzeć na puszystą masę (można mikserem). Stopniowo, małymi ilościami dodawać ubite jajka, cały czas miksując. Na sam koniec, bardzo powoli (wręcz kropelka po kropelce) wlewać likier, cały czas miksując.
Masę kawową lekko schłodzić.
Składniki na poncz:
- 1/3 szklanki wody
- 1/3 szklanki likieru amaretto
Dolny blat tortu makowego ułożyć na paterze i skropić połową ponczu.
Ponadto:
- beziki (ok. 150-200 g)
- kilka orzechów włoskich
Na skropiony blat makowy wyłożyć 1/3 masy kawowej, wyrównać. Na masę kawową ułożyć beziki, które następnie przykryć 1/3 masy kawowej. Na to położyć drugi blat makowy, skropić pozostałym ponczem i przykryć pozostałą warstwą kremu ozdabiając również boki tortu makowego.
Tort makowy ozdobić pozostałymi bezikami i orzechami włoskimi. Schłodzić w lodówce przynajmniej kilka godzin.
Smacznego!