Tarta z jabłkami
Tarta z jabłkami
Delikatne, kruche, maślane ciasto, słodko-kwaśne jabłka z nutą cynamonu… To jest to! Zwłaszcza wczesną jesienią, gdy mamy niesamowicie smaczne jabłka, najlepiej – zerwane prosto z drzewa. Latem zdecydowanie wolę tartę z innymi owocami lub nawet z dodatkiem budyniu, ale jesienią i zimą, gdy nie mamy łatwego dostępu do świeżych i dobrych owoców, jabłka są najwspanialsze!
Tarta z jabłkami jest szybkim ciastem i mniej pracochłonnym niż typowa szarlotka. Zawinięte w niej brzegi dają bardzo ciekawy urok i przyjemnie chrupią przy każdym kęsie.
Składniki na ciasto:
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki cukru pudru
- 130 g miękkiego masła
- 3 łyżki zimnej wody
Wszystkie składniki szybko zagnieść tak, aby ciasto było o jednolitej konsystencji. Zrobić kulę, lekko ją spłaszczyć, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez minimum godzinę.
Składniki na nadzienie:
- 5 lekko kwaśnych jabłek
- 5 łyżek cukru
- 10 g cukru waniliowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka bułki tartej (lub mąki)
- 2 łyżki rozpuszczonego masła
- orzechy włoskie, migdały, rodzynki (opcjonalnie)
Wymyte jabłka obrać i pozbawić nasion. Pokroić je w plastry. Wymieszać z sokiem z cytryny oraz cukrami i cynamonem. Można dodać posiekane orzechy, rodzynki.
Ciasto do tarty z jabłkami rozwałkować na kształt koła o średnicy ok. 30 cm. Przenieść na wysmarowaną masłem formę (można ciasto rozwałkować na folii i później wraz z nią przenieść ciasto nad formę i przerzucić na drugą stronę, odrywając folię). Na jego środek (zostawiając ok. 5 cm brzegi) wysypać bułkę tartą (wchłonie nadmiar soku z owoców). Wyłożyć na to jabłka, polać je roztopionym masłem. Zawinąć brzegi do środka jak na zdjęciu.
- 1 roztrzepane jajko
- łyżka cukru
Roztrzepanym jajkiem posmarować brzegi tarty z jabłkami, posypać delikatnie cukrem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200oC i piec ok. 30-35 minut. Ostudzić.
Tarta z jabłkami jest długo świeża z uwagi na kruche ciasto, które po kilku dniach jest równie smaczne, jak pierwszego dnia.
Smacznego!