Tarta francuska ze szpinakiem
Tarta francuska ze szpinakiem, fetą, ricottą i pomidorami
Proste, ale jakże zachwycające w smaku danie! Tarta francuska ze szpinakiem, z serem fetta, ricottą i mozzarellą, z dodatkiem świeżych pomidorów – obłędne połączenie smaków!
Mniej „serową” wersję tarty ze szpinakiem robiłam już wcześniej. Przepis na tartę ze szpinakiem na cieście francuskim polecam również.
Składniki:
- 1 płat ciasta francuskiego
- 250 g świeżego szpinaku
- 250 g sera ricotta
- 100 g sera feta
- 150 g sera mozzarella
- 1-2 świeże pomidory
- 7 suszonych pomidorów z zalewy
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- kawałek papryczki chilli
- 1 jajko
- sól
- pieprz
Szpinak dokładnie wymyć, osuszyć, umieścić w garnku, podgrzewać, do momentu aż szpinak zwiędnie i odparuje większa część wody. Przestudzić, odcisnąć nadmiar wody i lekko posiekać.
W misce umieścić ricottę oraz drobno posiekaną fetę i mozzarellę. Dodać posiekany szczypiorek, papryczkę chilli, posiekane suszone pomidory i jajko, a także szpinak. Wszystko razem wymieszać, doprawiając do smaku.
Masę serową wyłożyć na rozłożony płat ciasta francuskiego omijając jego brzegi, wyrównać. Na wierzch położyć pokrojone w plastry pomidory.
Tartę francuską ze szpinakiem wstawić do nagrzanego do 200oC piekarnika (może być z termoobiegiem) i piec ok. 25 minut. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!