Tagliatelle z rukolą i pomidorami
Tagliatelle z rukolą i pomidorami suszonymi
Połączenie idealne! Delikatny makaron, wyrazista rukola i lekko słone pomidory z zalewy, to wszystko posypane startym parmezanem… Brzmi i smakuje wspaniale.
Składniki na 2 porcje:
- 160-200 g makaronu tagliatelle
- 4 garście świeżej rukoli
- ok. 8 sztuk suszonych pomidorów z zalewy
- 2-3 łyżki oliwy z suszonych pomidorów (zalewy)
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka startego parmezanu
W dużym garnku zagotować wodę, osolić i wrzucić do niej makaron. Ugotować al dente. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekany lub zmiażdżony czosnek i pokrojone w paski pomidory. Wrzucić odcedzony makaron, wymieszać. Na koniec dodać rukolę, już nie podgrzewać. Wymieszać delikatnie. Przełożyć na talerze, posypać parmezanem.
Smacznego!