Szparagi w boczku

szparagi w boczkuGrillowane szparagi w boczku

Szparagi od setek lat uważane są za jeden z najskuteczniejszych afrodyzjaków. Obecna nauka tego nie potwierdza, co nie znaczy, że powinniśmy o nich zapominać, a wręcz przeciwnie. Stanowią one ogromne źródło witamin i składników mineralnych. Ponadto są bardzo niskokaloryczne! Oczywiście dodanie do nich wędzonego boczku podnosi ich kaloryczność kilkakrotnie, jednak czasem można się pokusić o coś niebiańskiego…

Składniki:szparagi

  • pęczek szparagów (lub mniej)
  • plastry boczku wędzonego (1 plaster na 1 szparaga; jeśli szparagi są bardzo cienkie, można zawijać po 2-3 sztuki)
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Ze szparagów odciąć zdrewniałe końcówki i obrać (najlepiej ułożyć je poziomo na desce do krojenia i obierać obieraczką do jarzyn: od ok. 2-3 centymetrów od główki aż do spodu szparaga. W garnku (najlepszy jest wąski i wysoki garnuszek) zagotować wodę z dodatkiem soli i cukru. Wrzucić pionowo szparagi, gotować ok. 5 minut i zahartować. Odcedzić, wysuszyć delikatnie.

Każdy szparag owijać w plaster boczku (można sobie pomóc wbijając w końcówkę plastra boczku wykałaczkę, aby lepiej się trzymało) i układać na rozgrzanej patelni grillowej. Grillować z każdej strony kilka minut.

Ja podałam szparagi z dressingiem balsamicznym i tartym parmezanem.

grillowane szparagi w boczkuSkładniki na dressing:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1,5 łyżki octu balsamicznego
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • pieprz

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Wlać na talerz, na sosie ułożyć szparagi, posypać płatkami parmezanu. Podawać gorące.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
sorbet truskawki
Sorbet truskawkowy

Sorbet truskawkowy Orzeźwiający, soczysty i bardzo lekki sorbet truskawkowy. Lody te to niemal same owoce, można więc je jeść nie...

Zamknij