Surówka z selera

surówka z seleremSurówka z selera, jabłek, rodzynek i orzechów

Surówka z selera to dodatek do dań, który na stole mojej mamy dość często gości. Jest inna, niż każda inna surówka, a ponieważ nie każdy przepada za surowym selerem, trzeba się do niego najpierw przekonać.

Surówka z selera świetnie pasuje jako dodatek do dań mięsnych, np. wołowiny czy wieprzowiny.

Wszystkie warzywa mają mało kalorii, ale seler króluje w tej kwestii! Amerykanie i Japończycy, którzy uważają seler za króla warzyw, znaleźli w nim aż 86 cennych składników! Lista właściwości selera jest tak długa, że można by wymieniać godzinami. Jego korzenny smak świetnie pasuje do kwaśno-słodkiego jabłka i słodkich rodzynek. Połączenie to jest genialne!

Zamiast orzechów włoskich można użyć migdałów (najlepiej w słupkach). Jabłko można w tej sałatce pominąć, wtedy smak selera jest bardziej wyrazisty. Seler można również pokroić w cieniutkie słupki, będzie bardziej chrupiący.

Składniki:surówka z selera i jabłek

  • 1 średniej wielkości seler
  • 1 jabłko
  • garść rodzynek
  • garść obranych orzechów włoskich (lub migdałów)
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • cukier
  • sól
  • pieprz

Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić do napęcznienia. Orzechy uprażyć na suchej patelni, ostudzić, posiekać drobniej. Seler obrać, wymyć i zetrzeć na tarce o średnich oczkach. surówka z seleremJabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne, zetrzeć na tarce o grubych (lub średnich) oczkach. Oba produkty skropić sokiem z cytryny (aby nie ściemniały). Do surówki z selera dodać odcedzone rodzynki, sól, pieprz i odrobinę cukru. Całość połączyć z majonezem i jogurtem i dokładnie wymieszać.

Surówkę z selera schłodzić w lodówce przed podaniem przez ok. pół godziny, aby smaki się „przegryzły”.

Smacznego!

 

Przeczytaj inne:
kruche ciastka z cukrem pudrem
Kruche ciastka z cukrem pudrem

Kruche ciastka z cukrem pudrem Pasta frolla czyli kruche ciasto, może być wytrawne lub słodkie. Jego podstawowym składnikiem jest dobre...

Zamknij