Surówka z marchewki z chrzanem
Surówka z marchewki z chrzanem i jabłkiem
Idealny pomysł na surówkę do obiadu. Marchewka i chrzan świetnie do siebie pasują i oba produkty są bardzo zdrowe.
Marchew obniża cholesterol, wspomaga trawienie i zwiększa naszą odporność.
Chrzan natomiast to naturalny antybiotyk zwiększający odporność organizmu (np. przy przeziębieniach).
Składniki:
- 6 marchewek
- 1 jabłko (najlepiej słodko-winne)
- 1 łyżeczka startego chrzanu (może być ze słoiczka)
- 2-3 łyżki jogurtu naturalnego (lub śmietany)
- łyżeczka soku z cytryny
- sól
- pieprz
Marchew obrać i wymyć. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach (można część zetrzeć na małych oczkach – jak wolicie). Jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach, lekko skropić sokiem z cytryny. Dodać jogurt, chrzan i przyprawy, dokładnie wymieszać i schłodzić w lodówce.
Smacznego!