Surówka z koprem włoskim
Surówka z koprem włoskim, selerem naciowym, jabłkiem i roszponką
Bardzo smaczna, zdrowa i mocno chrupiąca surówka z koprem włoskim, z dodatkiem selera naciowego, jabłka, roszponki, polana pysznym dressingiem. Świetnie pasuje do dań mięsnych, do grilla, a nawet jako przekąska między głównymi posiłkami.
Składniki:
- 1 nieduża bulwa kopru włoskiego
- 1 nieduże jabłko
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 garście sałaty roszponki
- kilka łodyżek szczypiorku
Seler pozbawić „nitek”, pokroić w cienkie plasterki. Koper włoski przekroić na 4 ćwiartki i każdą pokroić w cienkie plasterki. Posiekać też łodyżki koperku, który jest przy bulwie. Jabłko pokroić na 4 ćwiartki, każdą część pokroić również w cienkie plasterki. Szczypiorek posiekać.
Sałatę wymytą i osuszoną ułożyć w salaterce. Dodać pozostałe składniki sałatki.
Składniki na dressing:
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżka miodu płynnego
- 2 łyżki soku z cytryny
- szczypta soli
Wszystkie składniki dressingu dokładnie ze sobą wymieszać (najlepiej w słoiczku, zamkniętym, potrząsać). Dressingiem polać surówkę z koprem włoskim, wszystko wymieszać.
Smacznego!