Surówka z awokado i ogórka
Surówka z awokado i ogórka
Zdrowa i smaczna surówka z awokado i ogórka to świetny dodatek do dań z grilla lub pieczonych mięs czy ryb. Najlepsza zdecydowanie latem, gdy mamy dostęp do pysznych gruntowych ogórków.
Składniki:
- 1 dojrzałe awokado
- 3 ogórki gruntowe
- 2 plastry sera feta
- 2 garście sałaty (np. rukola, roszponka, rzymska, lodowa)
- 1 łyżka soku z limonki lub cytryny
Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę, zdjąć z niego skórę i pokroić w kostkę. Skropić je sokiem z limonki. Ogórki wyszorować (nie trzeba obierać) i pokroić w podobnej wielkości kostkę. Ser feta pokroić również w kostkę. Wszystkie składniki wraz z porwaną na mniejsze części sałatą (ja użyłam rzymskiej), wymieszać ze sobą.
Składniki na dressing:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka majonezu
- 1 łyżeczka octu winnego
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do pozostałych składników dressingu. Całość dokładnie ze sobą wymieszać (np. w małym zamkniętym słoiczku, potrząsając nim). Dressingiem polać surówkę z awokado i ogórka, wymieszać, schłodzić kilka minut w lodówce.
Opcjonalnie surówkę z awokado i ogórka można posypać posiekanym drobno szczypiorkiem. Jeśli lubicie nieco ostrzejsze potrawy, do dressingu można dodać kawałeczek posiekanej papryczki chilli.
Smacznego!