Spaghetti z pomidorami i bazylią
Spaghetti z pomidorami, parmezanem i bazylią
Szybkie i proste danie, składające się z minimalnej ilości składników czyli tak, jak Włosi lubią najbardziej. Do przygotowania w zaledwie kilka minut, a smak obłędny. Spaghetti z pomidorami można robić o każdej porze roku. Zamiast makaronu spaghetti można użyć innego (penne, bucatini), a zamiast pomidorów w puszce można użyć pomidorów świeżych (zwłaszcza w sezonie letnim).
Składniki na 2 porcje:
- 180-200 g makaronu spaghetti
- puszka pomidorów
- 1 ząbek czosnku
- 4-6 łyżek startego parmezanu
- kilka listków świeżej bazylii
- sól
- pieprz
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. W osobnym garnuszku lub głębokiej patelni zredukować pomidory: wlać całą zawartość puszki i odparować nadmiar wody. Gdy używamy świeżych pomidorów, najpierw naciąć je na krzyż na spodzie i zanurzyć na kilka minut we wrzątku, a następnie w zimnej wodzie. Dzięki temu bardzo łatwo zdejmiemy skórkę. Następnie pokroić je w kostkę i dalej postępować wg przepisu. Dodać przeciśnięty czosnek i przyprawy. Jeśli pomidory są zbyt kwaśne, można dodać odrobinę cukru. Makaron ułożyć na talerze, polać przygotowanym sosem, posypać obficie parmezanem i udekorować bazylią.
Smacznego!