Spaghetti bolognese

spaghetti bologneseSpaghetti bolognese

Sos boloński (bolognese) to ciepły sos mięsny, który pochodzi z północy Włoch (miasta Bolonia). Tradycyjnie kiedyś kroiło się mięso na malutkie kawałeczki (obecnie używa się mielonego) i dodawało do sosu włoszczyznę, tj. marchew, seler, pietruszkę (obecnie dominują pomidory). Mój ulubiony sos bolognese to po prostu mięso mielone z pomidorami, świeżą bazylią i parmezanem. Najlepiej, gdy pomidory są świeże, jednak takie z puszki również mogą być.

Składniki na 2 porcje:składniki na spaghetti bolognese

  • 160-200 g makaronu spaghetti
  •  250 g mięsa mielonego (np. wieprzowo – wołowe)
  • 1 puszka pomidorów
  • pół cebuli
  • 1-2 ząbki czosnku
  • mały kawałek papryczki chilli (opcjonalnie)
  • kilka listków bazylii (może być suszona)
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Na głębokiej patelni (lub w rondlu) rozgrzać oliwę, wrzucić na nią posiekaną cebulkę i przeciśnięty czosnek. Lekko przesmażyć i dodać mięso i drobno posiekaną chilli. Rozgnieść grudki widelcem, podsmażyć. Wlać pomidory wraz z sosem i zredukować. Jeśli używacie świeżych pomidorów, należy je najpierw naciąć od nasady i zalać wrzątkiem na kilka chwil, po czym włożyć do lodowatej wody. Po tej procedurze skórka łatwo odejdzie od pomidora. Wystarczy je wtedy pokroić i wrzucić do sosu. Sos boloński przyprawić, a pod koniec dodać kilka posiekanych listków bazylii. Ugotowany makaron wymieszać z sosem, posypać tartym parmezanem. Spaghetti bolognese należy podawać gorące.

Opcjonalnie można makaron po prostu polać sosem, jednak w tradycyjnej kuchni jest on od razu mieszany z makaronem.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Makaron z anchois
Makaron z anchois i pomidorami

Makaron z anchois i pomidorkami cherry Bardzo szybki do przygotowania obiad lub ciepła kolacja. Makaron z anchois, z dodatkiem czosnku,...

Zamknij