Sos śliwkowy do mięs
Sos śliwkowy do mięs
Sos śliwkowy do mięs świetnie nadaje się jako dodatek do pieczonej kaczki, czy nawet pieczonej szynki. Pasuje idealnie do polędwiczek wieprzowych, a także do domowych pasztetów (w tej sytuacji zrobić go w nieco gęstszej formie).
Składniki:
- 20 szt śliwek suszonych kalifornijskich (nie wędzonych)
- 1 szalotka (lub 1/2 cebuli)
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1/2 łyżeczki chilli (lub mały kawałek papryczki chilli lub pieprz cayenne)
- 1-2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
W wysokim rondlu rozgrzać łyżkę oliwy i poddusić na niej posiekaną drobno szalotkę i przeciśnięty czosnek. Śliwki posiekać nieco drobniej, dodać do garnka, chwilę podsmażyć po czym zalać wodą (ok. 1/4-1/3 szklanki). Całość gotować do czasu, aż śliwki się rozpadną (ok. 20 minut). W międzyczasie dodać do garnka miód, sos sojowy, chilli, sól i ocet balsamiczny. Dla lubiących imbir – można się pokusić o dodanie go również do sosu. Nada nieco ostrości. Gdy śliwki będą już bardzo miękkie, zblendować całość na gładki krem (sos) w razie konieczności dodając nieco więcej wody, by zachować odpowiednią konsystencję. Sos ponownie podgrzać, w razie konieczności doprawić do smaku.
Sos śliwkowy do mięs przechowywać w lodówce np. w zamkniętym słoiku przez kilka dni.
Smacznego!