Sos śliwkowy do mięs

sos śliwkowy do mięsSos śliwkowy do mięs

Sos śliwkowy do mięs świetnie nadaje się jako dodatek do pieczonej kaczki, czy nawet pieczonej szynki. Pasuje idealnie do polędwiczek wieprzowych, a także do domowych pasztetów (w tej sytuacji zrobić go w nieco gęstszej formie).

Składniki:

  • 20 szt śliwek suszonych kalifornijskich (nie wędzonych)
  • 1 szalotka (lub 1/2 cebuli)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1/2 łyżeczki chilli (lub mały kawałek papryczki chilli lub pieprz cayenne)
  • 1-2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli

W wysokim rondlu rozgrzać łyżkę oliwy i poddusić na niej posiekaną drobno szalotkę i przeciśnięty czosnek. Śliwki posiekać nieco drobniej, dodać do garnka, chwilę podsmażyć po czym zalać wodą (ok. 1/4-1/3 szklanki). Całość gotować do czasu, aż śliwki się rozpadną (ok. 20 minut). W międzyczasie dodać do garnka miód, sos sojowy, chilli, sól i ocet balsamiczny. Dla lubiących imbir – można się pokusić o dodanie go również do sosu. Nada nieco ostrości. Gdy śliwki będą już bardzo miękkie, zblendować całość na gładki krem (sos) w razie konieczności dodając nieco więcej wody, by zachować odpowiednią konsystencję. Sos ponownie podgrzać, w razie konieczności doprawić do smaku.

Sos śliwkowy do mięs przechowywać w lodówce np. w zamkniętym słoiku przez kilka dni.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Cynamonowy tort bezowy z orzechami
Cynamonowy tort bezowy

Cynamonowy tort bezowy z orzechami Genialny cynamonowy tort bezowy z dodatkiem chrupiących orzechów, słodkich daktyli i z delikatną nutą likieru...

Zamknij