Sos czosnkowy
Sos czosnkowy na bazie majonezu
Czosnek, jak powszechnie wiadomo, jest bardzo zdrowy. Niestety wielu z nas odrzuca go z uwagi na niezbyt przyjemny zapach. O dziwo jednak, jest on uważany za afrodyzjak!
Czosnek, nie dość, że chroni przed przeziębieniami (jest przeciwzapalny i przeciwwirusowy), pomaga zwalczyć kaszel, obniża ciśnienie krwi, obniża poziom cholesterolu, to jeszcze dobrze wpływa na serce i ponoć pomaga zwalczyć niektóre komórki nowotworowe.
Najlepszy (najzdrowszy) jest jedzony na surowo, a że niewielu z nas chętnie by sobie go pochrupało, sos czosnkowy, jako dodatek do dań, jest więc idealny.
Sos czosnkowy sprawdza się np. przy grillu (jako dodatek do mięs), do domowej tortilli, do pieczonych mięs różnego rodzaju, do naleśników na słono, do sałatek i jako dip do warzyw czy przekąsek.
Składniki:
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego gęstego (kto może sobie pozwolić na większą liczbę kalorii, można użyć gęstej śmietany)
- 2-3 ząbki czosnku
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- szczypta pieprzu
Jogurt i majonez wymieszać ze sobą do połączenia. Dodać przeciśnięty czosnek oraz przyprawy. W razie konieczności dodać większą ilość przypraw (smak uzależniony jest w dużym stopniu od użytego majonezu, jogurtu). Ważnym jest, że czosnek nie jest bardzo wyczuwalny od razu, dlatego wskazane jest odstawienie sosu na ok. 30 minut do „przegryzienia” się składników i spróbowanie go dopiero po tym czasie.
Ilość majonezu i jogurtu bądź śmietany można zmieniać: chcąc uzyskać bardziej gęsty sos – dip, warto dodać więcej majonezu, robiąc jednak np. dressing do sałatek – dodajmy więcej jogurtu (można wtedy użyć płynnego).
Smacznego!