Sernik z brzoskwiniami
Sernik z brzoskwiniami i kruszonką
Sernik, który moja babcia zrobiła na pewne Święta Bożego Narodzenia. Wszyscy byli tak zachwyceni, że niemal cały zjedli od razu. Jest puszysty, delikatny, rozpływający się w ustach, a dodatek owoców idealnie go urozmaica. Dodatek kruchego, maślanego ciasta na spodzie i chrupiącej kruszonki na górze to jego dodatkowe duże atuty!
Jest to najlepszy sernik, jaki kiedykolwiek miałam okazję próbować.
Składniki na ciasto:
- 2 i 1/4 szklanki mąki
- 3/4 kostki masła
- 4 żółtka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru
Zagnieść wszystkie składniki ciasta do uzyskania gładkiego ciasta. Nieco więcej niż połowę rozłożyć na blaszce o wymiarach ok. 25×30 cm (lub nieco większej) wyłożonej papierem do pieczenia, dociskając palcami, a drugą część owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na kruszonkę (ciasto musi trochę stwardnieć).
Składniki na masę serową:
- 800 g sera śmietankowego (twaróg sernikowy, idealnie nadaje się ten z wiaderka)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 kostki miękkiego masła
- 3 żółtka
- 1/4 szklanki cukru
- 1 budyń waniliowy
- piana ubita z 3 jaj
Ponadto:
- puszka brzoskwiń w zalewie
- 1/5 szklanki cukru
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Żółtka, cukier, masło rozetrzeć, dodać ser, potem budyń i proszek. Na końcu dodać ubitą pianę z trzech jaj (ja ubijam białka ze wszystkich 7 jaj od razu dodając do nich ok. 1/5 szklanki cukru i większą część dodaję do masy serowej). Masę wyłożyć na ciasto. Na to wyłożyć pokrojone na niewielkie kawałki i odsączone z syropu brzoskwinie, a na nie pianę z pozostałych jaj (kleksami, nie musi być równomiernie). Na górę zetrzeć na dużych oczkach tarki ciasto z lodówki.
Sernik z brzoskwiniami piec ok. 50 minut w 180oC. Studzić w lekko uchylonym piekarniku.
Zamiast brzoskwiń można użyć ananasy z puszki, można zmiksować też oba owoce.
Smacznego!