Sernik kawowy
Sernik kawowy z czekoladą
Gdy za oknem szaro-buro, chce się czegoś dobrego, czegoś pobudzającego, czegoś słodkiego, czegoś czekoladowego… Takim lekarstwem jest właśnie sernik kawowy z czekoladą! A do niego filiżanka przepysznej, aromatycznej kawy… I można zacząć dzień 😉
Sernik kawowy jest intensywny w smaku oraz w zapachu (podczas pieczenia pobudzone receptory węchu nie dawały mi spokoju!). Polubią go nie tylko kawosze, ale i osoby kochające czekoladę. Jest to sernik, który z pewnością powtórzę.
Jak większość serników, robi się go szybko, choć jest to sernik pieczony w kąpieli wodnej. Tym razem zrobiłam sernik kawowy bez spodu, jednakże można go zrobić albo z kruchego ciasta albo szybciej – z pokruszonych ciasteczek. Różne opcje dostępne przy przepisach na inne serniki.
Składniki:
- 800 g zmielonego twarogu (może być z wiaderka, ale musi być dobrej jakości)
- 250 ml śmietanki kremówki
- 150 g gorzkiej czekolady (min. 70% kakao)
- 1 i 1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 4 jajka
- 3-4 łyżki kawy rozpuszczalnej w proszku (nie w granulkach)
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 50 ml likieru kawowego (np. Bailey’s)
Wszystkie składniki na sernik kawowy powinny być w temperaturze pokojowej.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić.
Do miski włożyć ser, cukier, wlać śmietankę kremówkę i likier, wbić jajka. Wszystko zmiksować do połączenia się składników. Mąkę, kakao i kawę przesiać do masy serowej, ponownie zmiksować, ale krótko. Nie miksować długo, aby nie napowietrzyć masy serowej, gdyż wtedy sernik urośnie, a następnie opadnie, co skutkuje jego popękaniem.
Na koniec do masy serowej przelać rozpuszczoną czekoladę, wszystko wymieszać.
Tortownicę o średnicy ok. 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód), zapiąć obręcz, po czym od zewnątrz dokładnie owinąć folią aluminiową. Tortownicę wstawić do większego naczynia np. żaroodpornego, do którego wlać wrzątek do min. połowy wysokości sernika. Do tortownicy przelać masę serową, wierzch wyrównać i wstawić całość do piekarnika nagrzanego do ok. 160oC (góra-dół) i piec ok. 50 minut. Wierzch sernika powinien być ścięty.
Sernik kawowy wystudzić, wyjąć z kąpieli wodnej i przełożyć do lodówki do całkowitego stężenia (najlepiej na całą noc).
Sernik kawowy udekorować delikatnie oprószając np. 1 łyżką cukru pudru wymieszaną z 1 łyżką kawy (może być zbożowa). Przechowywać w lodówce do 5 dni.
Smacznego!