Sałatka z serem cheddar
Sałatka z serem cheddar i grzankami
Bardzo szybka do przygotowania i dość sycąca sałatka z serem cheddar, z dodatkiem chrupiących grzanek. Do jej wykonania możecie użyć ulubionych rodzajów sałat. Ja postawiłam na dwie przeciwności: wyrazistą w smaku rukolę i delikatną roszponkę.
- po jednej sporej garści rukoli i roszponki
- kilka pomidorków koktajlowych
- gruby plaster sera cheddar
- kromka pieczywa tostowego
Sałatę wypłukać, odsączyć z wody, ułożyć na talerzu. Pomidorki wymyć i pokroić na ćwiartki, dodać do sałaty. Chleb tostowy zrumienić (albo w tosterze albo na suchej patelni) i pokroić na niewielkie grzanki. Ser cheddar pokroić w kostkę (nieco mniejszą niż grzanki). Chleb i ser dodać do sałatki, całość polać dressingiem (u mnie z nutą musztardy).
Składniki na dressing:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki musztardy Dijon
- szczypta soli
- odrobina cukru
Wszystkie składniki połączyć ze sobą do uzyskania jednolitego dressingu. Dressingiem polać sałatkę, podawać od razu.
Jeśli macie więcej czasu, możecie się pobawić w panierowanie sera i jego podsmażenie, aby uzyskać efekt zbliżony do tego, jaki jest w sałatce ze smażonym serem. Ser cheddar świetnie nadaje się do wysokich temperatur, gdyż ładnie się topi. Poza tym ma bardzo wyrazisty i wyborny smak.
Smacznego!