Sałatka z selera naciowego
Sałatka z selera naciowego z orzechami (sałatka Waldorf)
Sałatka Waldorf, czyli sałatka z selera naciowego, pochodzi z Nowego Jorku. Jest banalnie prosta, ale bardzo przyjemna w jedzeniu. Surowy seler naciowy, świeże jabłko i orzechy – wszystko genialnie chrupie z każdym kęsem, co sprawia, że ta sałatka ma nie tylko wspaniałe smaki ale i świetną „strukturę”. A do tego lekko słodkie rodzynki… Pychotka!
Składniki:
- 6-8 łodyg selera naciowego
- 1 jabłko
- spora garść orzechów włoskich
- garść rodzynek
- 1 łyżka soku z cytryny
Rodzynki zalać wrzątkiem i moczyć kilka minut, by zmiękły. Jabłko wymyć, przekroić, pozbawić gniazda nasiennego (nie obierać ze skórki) i pokroić je np. w słupki, skropić sokiem z cytryny. Seler naciowy wymyć i pokroić w półplasterki. Orzechy lekko posiekać (ja osobiście wolę większe kawałki). Odcedzone z wody rodzynki dodać do pozostałych składników. Wszystko razem wymieszać.
- 1-2 łyżki majonezu
- 1-2 łyżki jogurtu naturalnego greckiego
- 1/2 łyżeczki cukru
- sól
- pieprz
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać, doprawić do smaku. Dressingiem polać sałatkę lub wymieszać ją z nim. Przyozdobić listkami z selera naciowego lub liśćmi ulubionej sałaty.
Sałatkę z selera naciowego podawać jako przystawkę lub np. do pracy na lunch. Można ją podać z grzankami lub na liściach sałaty.
Smacznego!