Sałatka z pieczonym kalafiorem i ciecierzycą
Sałatka z pieczonym kalafiorem i ciecierzycą
Pyszna, zdrowa, chrupiąca sałatka z pieczonym kalafiorem, dodatkiem smacznej ciecierzycy, selerem naciowym i rukolą. Wszystkie składniki świetnie pasują do siebie.
Składniki:
- 1 główka kalafiora
- 1 puszka ciecierzycy w zalewie
- 2 laski selera naciowego
- 3 garście rukoli
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka syropu klonowego/płynnego miodu
- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- sól
- pieprz
Kalafior wymyć, podzielić na malutkie różyczki. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym (lub bezpośrednio na blaszce piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia), skropić 2 łyżkami oliwy z oliwek, oprószyć solą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200oC i piec ok. pół godziny, aż będzie miękki i zarumieniony. W międzyczasie można go przemieszać 2-3 razy.
Ciecierzycę odsączyć z zalewy. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy, wrzucić ciecierzycę, wsypać przyprawy i smażyć wszystko 3-4 minuty, mieszając, aż ciecierzyca będzie obtoczona przyprawami.
Rukolę wymyć i dokładnie odsączyć z wody.
Seler naciowy pokroić w cienkie, ukośne plasterki.
Wszystkie składniki połączyć ze sobą (mogą być jeszcze ciepłe), skropić pozostałą oliwą z oliwek wymieszaną z sokiem z cytryny i syropem klonowym.
Smacznego!