Sałatka z makaronem, rukolą, gruszką
Sałatka z makaronem, rukolą, gruszką i serem pleśniowym
Pyszna i pożywna sałatka z makaronem, wyrazistą i nieco ostrą rukolą, świeżą, lekko słodką gruszką i aromatycznym, słonym serem pleśniowym. Do tego obowiązkowo chrupiące orzechy włoskie. Całość polana kwaśno-słodkim dressingiem. Niebo w gębie!
Składniki:
- 300 g makaronu (u mnie kokardki)
- 100 g rukoli
- 150 g sera pleśniowego (z niebieską pleśnią, gorgonzola lub podobny)
- duża gruszka
- spora garść orzechów włoskich
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić, przelać zimną wodą. Rukolę wymyć i osuszyć. Ser pleśniowy pokroić w niedużą kostkę. Gruszkę pozbawić gniazda nasiennego i pokroić w plasterki. Orzechy włoskie podprażyć krótko na suchej patelni.
Wszystkie składniki przerzucić do miski.
Składniki na dressing:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka miodu płynnego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól
- pieprz
Wszystkie składniki dressingu dokładnie ze sobą wymieszać (najlepiej w niewielkim słoiczku: zamknąć i wstrząsnąć). Dressing dodać do sałatki i wszystko dokładnie ze sobą wymieszać.
Polecam też nieco delikatniejszą sałatkę: roszponkę z gruszką. Zamiast świeżej gruszki, świetnie sprawdzi się też gruszka grillowana (najlepiej na mocno rozgrzanym grillu, by nie zmiękła za bardzo).
Sałatka z makaronem, rukolą, gruszką i serem pleśniowym idealna jest od razu po przygotowaniu, jak i kilka godzin po zrobieniu, mimo iż rukola nieco mięknie.
Smacznego!