Sałatka z kuskus i rukolą
Sałatka z kuskus i rukolą oraz pomidorami i mozzarellą
Szybka, zdrowa i pożywna sałatka z kuskus i rukolą, w towarzystwie pomidorków koktajlowych, pomidorów suszonym, fety i mozzarelli. Właściwie zrobiłam ją po szybkim przeglądzie lodówki na kolację.
A że chciałam coś nieco bardziej sytego, niż same warzywa, dodałam do nich kaszkę kuskus, która się okazała strzałem w dziesiątkę, bo świetnie pasowała do tej sałatki. Nadawała delikatności wyrazistej rukoli oraz słonej fecie i pomidorkom z zalewy. Poza tym stała się bardziej wartościowym posiłkiem.
Składniki:
- 1/2 szklanki kaszy kuskus
- 50 g rukoli
- 10 pomidorków koktajlowych
- kilka suszonych pomidorów z zalewy
- kawałek mozzarelli (ja użyłam małych kulek)
- 2 plastry sera feta
- 3 łyżki oliwy z oliwek (np. smakowej)
- 2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
Kaszę kuskus zalać wrzątkiem ok. 5 mm ponad powierzchnię kaszy, posolić, odstawić do napęcznienia, po czym wymieszać z 2 łyżkami oliwy z oliwek.
Rukolę i pomidory dokładnie wymyć i osuszyć. Rukolę ułożyć na sporym talerzu, posypać na nią kaszę kuskus.
Pomidorki pokroić w ćwiartki, mozzarellę, fetę i pomidory suszone – w kostkę. Wszystko ułożyć na sałatce z kuskus i rukoli. Całość polać oliwą z oliwek i oliwą z suszonych pomidorów.
Sałatkę z kuskus i rukolą podawać od razu.
Smacznego!