Sałatka z kaszy i kalafiora
Sałatka z kaszy i kalafiora
Sałatka z kaszy i kalafiora to zdrowa alternatywa do zwykłych kanapek. Świetnie nada się do spakowania do lunch boxa do pracy czy szkoły.
Kalafior tutaj prezentuję w wersji gotowanej (razem z kaszą) ale również nada się kalafior upieczony w piekarniku.
Składniki:
- 1/2 główki kalafiora
- 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej wiejskiej (można zmieszać z pęczakiem)
- 2 plastry sera feta
- 3-4 suszone pomidory z zalewy
- 3 łyżki ziaren słonecznika
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 2-3 łyżki oleju z suszonych pomidorów
- sól
- pieprz
Słonecznik uprażyć na suchej patelni do zbrązowienia, co chwilę go mieszając.
Kalafior podzielić na niewielkie różyczki, opłukać pod bieżącą wodą.
W garnku zagotować szklankę wody, lekko posolić. Na wrzątek wsypać opłukana pod bieżącą wodą kaszę, wymieszać i gotować do jej miękkości (ok. 17 minut). Na 3-4 minuty przed końcem gotowania wrzucić podzielony na różyczki kalafior (powinien on być al dente, nie można go rozgotować).
Kaszę z kalafiorem wystudzić, dolewając nieco oleju z suszonych pomidorów i widelcem „rozdrabniając” lekko zlepioną kaszę. Wymieszać.
Do wystudzonej kaszy dodać pokrojony w kostkę ser feta, pokrojone suszone pomidory, uprażony słonecznik, posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawy. Całość wymieszać i schłodzić w lodowce. Świetnie smakuje również następnego dnia po przygotowaniu.
Smacznego!