Sałatka z kaszy i kalafiora

Sałatka z kaszy i kalafioraSałatka z kaszy i kalafiora

Sałatka z kaszy i kalafiora to zdrowa alternatywa do zwykłych kanapek. Świetnie nada się do spakowania do lunch boxa do pracy czy szkoły.

Kalafior tutaj prezentuję w wersji gotowanej (razem z kaszą) ale również nada się kalafior upieczony w piekarniku.

Składniki:

  • 1/2 główki kalafiora
  • 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej wiejskiej (można zmieszać z pęczakiem)
  • 2 plastry sera feta
  • 3-4 suszone pomidory z zalewy
  • 3 łyżki ziaren słonecznika
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2-3 łyżki oleju z suszonych pomidorów
  • sól
  • pieprz

Słonecznik uprażyć na suchej patelni do zbrązowienia, co chwilę go mieszając.

Kalafior podzielić na niewielkie różyczki, opłukać pod bieżącą wodą.

W garnku zagotować szklankę wody, lekko posolić. Na wrzątek wsypać opłukana pod bieżącą wodą kaszę, wymieszać i gotować do jej miękkości (ok. 17 minut). Na 3-4 minuty przed końcem gotowania wrzucić podzielony na różyczki kalafior (powinien on być al dente, nie można go rozgotować).

Kaszę z kalafiorem wystudzić, dolewając nieco oleju z suszonych pomidorów i widelcem „rozdrabniając” lekko zlepioną kaszę. Wymieszać.

Do wystudzonej kaszy dodać pokrojony w kostkę ser feta, pokrojone suszone pomidory, uprażony słonecznik, posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawy. Całość wymieszać i schłodzić w lodowce. Świetnie smakuje również następnego dnia po przygotowaniu.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
sernik na zimno truskawkowy
Sernik na zimno truskawkowy

Lekki sernik na zimno z truskawkami Idealny na lato! Nie trzeba go piec, stać przy gorącym piekarniku. Robi się go...

Zamknij