Sałatka z kaszą jaglaną i cukinią
Sałatka z kaszą jaglaną i cukinią na ciepło
Sałatka z kaszą jaglaną i cukinią może być przystawką podawaną na zimno ale może też stanowić odrębny posiłek jako danie główne – podawane na ciepło (kasza z warzywami). Mi bardzo smakuje w obydwu wersjach. Sałatka z kaszą jaglaną i cukinią jest bardzo zdrowa z uwagi na zawartość z niej niemal samych zdrowych warzyw oraz kaszy jaglanej.
Kasza jaglana (z prosa) jest jedną z najstarszych i najzdrowszych kasz. Ma bardzo dużo białka i witamin z grupy B. Jest lekkostrawna, niskokaloryczna i nie zawiera glutenu. Jest dobrym, domowym lekarstwem na katar i ma rewelacyjny wpływ na włosy, skórę i paznokcie.
- 100 g kaszy jaglanej
- 1 nieduża cukinia
- po pół papryki czerwonej i żółtej
- 1 pomidor
- 50 g sera feta
- 2 łyżki natki pietruszki
- oliwa z oliwek (najlepiej smakowa, np. chilli)
- oregano
- rozmaryn
- sól
- pieprz
Kaszę jaglaną ugotować w lekko osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu. Odsączyć z wody i przesypać do miski. Wymieszać ją z łyżką oliwy z oliwek.
Warzywa wymyć. Cukinię i paprykę pokroić w kostkę (ok. 1-2 cm). Na patelni grillowej rozgrzać odrobinę oliwy z oliwek i podsmażyć na niej cukinię i paprykę (warzywa powinny nadal pozostać chrupiące). Dodać do nich oregano, rozmaryn, sól i pieprz. Przerzucić do miski z kaszą.
Pomidora i fetę pokroić w kostkę, dodać do sałatki. Wsypać też posiekaną natkę pietruszki.
Całą sałatkę wymieszać, dodając w razie konieczności odrobinę oliwy z oliwek i przyprawy.
Sałatkę z kaszą jaglaną i cukinią podawać na ciepło lub na zimno.
Smacznego!