Sałatka z kaszą jaglaną i burakami
Sałatka z kaszą jaglaną i burakami
Zdrowa i bardzo smaczna sałatka z kaszą jaglaną i burakami, z dodatkiem chrupiącej rukoli i przepysznym winegretem… Wszystkie składniki tak świetnie do siebie pasują, że nie potrzeba nic więcej dodawać. Ponadto sałatka jest niskokaloryczna, więc osoby na diecie mogą jej zjeść sporą porcję.
Sałatka z kasza jaglaną i burakami świetnie nadaje się do jedzenia od razu po przygotowaniu, jak i po schłodzeniu jej w lodówce – można zrobić ją dzień wcześniej, by zabrać ze sobą do pracy na lunch czy drugie śniadanie.
Składniki:
- 100 g kaszy jaglanej
- 2 nieduże buraczki
- 2 spore garście rukoli
- 2 łyżki pestek dyni
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka miodu płynnego
- sól
- pieprz
Kaszę jaglaną wrzucić na wrzątek (2x tyle wody, co kaszy), lekko posolić i gotować na małym ogniu do wsiąknięcia całej wody (ok. 15 minut).
Buraki upiec w piekarniku (każdy osobno zawinięty w folię aluminiową piec ok. godzinę w temperaturze ok. 200oC). Można w sklepie kupić już gotowe, ugotowane buraki, co jest dużym ułatwieniem i można z tego skorzystać. Miękkie (a najlepiej al dente) buraki pokroić w słupki.
Rukolę dokładnie wymyć, osuszyć.
Przygotować dressing: wymieszać ze sobą oliwę z oliwek, sok z cytryny i miód, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Jeszcze ciepłą kaszę jaglaną wymieszać z dressingiem i rukolą. Dorzucić buraki, wymieszać. Sałatkę z kaszą jaglaną i burakami wyłożyć na talerze, posypać pestkami dyni.
Smacznego!