Sałatka z arbuzem

sałatka z arbuza i fetySałatka z arbuzem i fetą

Połączenie wydawało mi się dość kontrowersyjne i niepasujące do siebie. Myliłam się. Soczysty i słodki arbuz świetnie pasuje do słonej, kremowej fety. Sałatka jest bardzo szybka do przyrządzenia i nadaje się na letnie dni (czy to na lunch, czy na kolację).

Arbuz. Ten owoc składa się w większej części z wody. Nie ma zbyt wielu witamin i minerałów, jednak zawiera dużą ilość przeciwutleniaczy, a także aminokwasy. Przeciwutleniacze hamują procesy starzenia. Aminokwasy natomiast wspomagają serce, regenerują mięśnie, a ponadto działają jak… viagra 😉 Tak więc sałatka wskazana nie tylko dla kobiet 😉

Składniki:

  • kilka liści sałaty (masłowa, lodowa, rukola)
  • 1/4 niedużego arbuza
  • 2 plastry sera feta

Sałatę dokładnie wymyć pod bieżącą wodą, ułożyć na talerzu. Arbuza odkroić od skóry i pokroić w kostkę (ok. 2 cm), wyjmując pestki. Ser feta pokroić w kostkę (wielkości nieco mniejszej niż arbuza). Arbuza i fetę poukładać na sałacie, polać dressingiem.sałatka z arbuzem

Składniki na dressing:

  • sok z 1/4 limonki
  • 1 łyżka miodu płynnego
  • kilka liści świeżej mięty
  • pieprz

Miętę drobno posiekać i połączyć z sokiem z cytryny oraz miodem. Mięte dobrze jest rozetrzeć lekko, by uwolnić jeszcze więcej smaku i aromatu. Dodać świeżo zmielony pieprz.

Sałatkę z arbuzem podawać od razu po sporządzeniu.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Kakaowe trufle jaglane
Kakaowe trufle jaglane

Kakaowe trufle jaglane Po udanym eksperymencie z truflami kokosowymi z kaszy jaglanej przyszła pora na coś kakaowego. Kakaowe trufle jaglane...

Zamknij