Sałatka śledziowa z fasolą
Sałatka śledziowa z fasolą
Prosta w wykonaniu sałatka śledziowa z fasolą, kukurydzą, ogórkiem i cebulką. Z poniższego przepisu wychodzi spora porcja sałatki śledziowej.
Składniki:
- filety śledziowe a’la Matjas (ok. 5-6 płatów)
- puszka białej fasoli
- puszka kukurydzy konserwowej
- 1 cebula
- 2-3 spore ogórki konserwowe
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego
- pieprz
Filety śledziowe wymoczyć przez godzinę – dwie w zimnej wodzie, w międzyczasie zmieniając wodę na świeżą. Można spróbować kawałek surowego śledzia przed odcedzeniem ich z wody, czy nie jest zbyt słony. Śledzie osuszyć i pokroić w paski o szerokości ok. 2 cm (lub większe lub mniejsze – w zależności od preferencji).
Fasolę i kukurydzę odsączyć z zalewy, opłukać pod bieżącą wodą, odcedzić i dodać do pokrojonych śledzi. Cebulę posiekać w kostkę (niezbyt drobną) lub pióra, ogórki pokroić w kostkę. Wszystkie składniki połączyć ze sobą dodając majonez wymieszany z jogurtem oraz pieprzem do smaku. W wersji bardziej light polecam majonez w całości zastąpić jogurtem naturalnym lub jogurtem wymieszanym ze śmietaną.
Sałatkę śledziową z fasolą należy schłodzić kilka godzin w lodówce przed podaniem, aby smaki się „przegryzły”. Najlepsza jest następnego dnia po przygotowaniu. Proponuję nie dosalać sałatki, gdyż śledzie „puszczą” nieco soli.
Polecam też pozostałe sałatki z wykorzystaniem ŚLEDZI.
Smacznego!