Sałatka Colesław
Sałatka Colesław
Sałatka Colesław to popularna surówka, często podawana do obiadu. W jej skład wchodzi surowa szatkowana biała kapusta. Nazwa Colesław pochodzi z języka niderlandzkiego (od koolsla – skrót od koolsalade czyli surówka z kapusty).
Do sałatki dodaje się różne dodatki, ale klasycznie przyrządza się ją z marchewką i cebulą oraz sosem na bazie majonezu.
Z podanego poniżej przepisu wychodzi spora salaterka sałatki Colesław.
Składniki:
- 1/2 główki białek kapusty
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 1/2 szklanki majonezu
- 1/4 szklanki mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka octu winnego lub balsamicznego
- 1/2 łyżeczki soli
- pieprz
W miseczce połączyć ze sobą majonez, mleko i przyprawy. W razie konieczności dodać więcej przypraw. Sos powinien być kwaskowo – słodkawo – słony.
Kapustę opłukać pod bieżącą wodą i poszatkować. Kawałki nie powinny być zbyt duże więc w razie konieczności – posiekać dodatkowo nożem. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać i drobno posiekać. Połączyć ze sobą kapustę, marchew i cebulę, zalać powstałym sosem, dokładnie wymieszać (można lekko ubić np. tłuczkiem).
Sałatkę Colesław najlepiej przyrządzić nieco wcześniej, gdyż powinna postać w lodówce ze 2 godziny przed podaniem. Bardzo dobrze smakuje również na drugi dzień.
Sałatkę Colesław można podawać jako surówkę do obiadu, może też być to np. dodatek do nudnych kanapek na kolację czy lunch.
Smacznego!