Sałata rzymska z sosem jogurtowym
Sałata rzymska z sosem jogurtowym (musztardowym) z fetą i oliwkami
Szybka i bardzo prosta sałatka z sałaty rzymskiej z sosem jogurtowym. Prostota i minimalizm – tak można ją określić, natomiast wszystkie składniki tak dobrze ze sobą współgrają, że nie trzeba nic dodawać. Chrupiąca sałata, delikatna feta, wyraziste oliwki i lekko ostry dressing – wszystko do siebie bardzo dobrze pasuje. Najważniejszym składnikiem jest sałata rzymska, która jest chrupiąca i ma wyrazisty smak.
Składniki:
- kilka liści sałaty rzymskiej
- kilka czarnych oliwek
- plaster sera feta
Sałatę dokładnie wymyć i porwać na kawałki, ułożyć na talerzu. Dodać odsączone oliwki i pokrojony w kostkę ser feta. Polać dressingiem.
Składniki na dressing musztardowy:
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka musztardy (proponuję dać ostrą, np. Dijon)
- szczypta soli
- szczypta cukru
- pieprz
- kilka kropli soku z cytryny (opcjonalnie)
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać. Polać sosem sałatkę, podawać od razu.
Zamiast dressingu musztardowego można również przyrządzić dressing czosnkowy.
Do sałatki można też dodać kapary.
Smacznego!