Sałata rzymska z sosem jogurtowym

sałata-rzymska-z-fetą-i-oliwkamiSałata rzymska z sosem jogurtowym (musztardowym) z fetą i oliwkami

Szybka i bardzo prosta sałatka z sałaty rzymskiej z sosem jogurtowym. Prostota i minimalizm – tak można ją określić, natomiast wszystkie składniki tak dobrze ze sobą współgrają, że nie trzeba nic dodawać. Chrupiąca sałata, delikatna feta, wyraziste oliwki i lekko ostry dressing – wszystko do siebie bardzo dobrze pasuje. Najważniejszym składnikiem jest sałata rzymska, która jest chrupiąca i ma wyrazisty smak.

Składniki:

  • kilka liści sałaty rzymskiej
  • kilka czarnych oliwek
  • plaster sera feta

Sałatę dokładnie wymyć i porwać na kawałki, ułożyć na talerzu. Dodać odsączone oliwki i pokrojony w kostkę ser feta. Polać dressingiem.

Składniki na dressing musztardowy:sałata rzymska z sosem jogurtowym

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka musztardy (proponuję dać ostrą, np. Dijon)
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • pieprz
  • kilka kropli soku z cytryny (opcjonalnie)

Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać. Polać sosem sałatkę, podawać od razu.

Zamiast dressingu musztardowego można również przyrządzić dressing czosnkowy.

Do sałatki można też dodać kapary.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Kuskus z bakłażanem
Kuskus z bakłażanem

Kuskus z bakłażanem, suszonymi pomidorami i mozzarellą Danie to może być podawane zarówno na ciepło, jak i na zimno. Kuskus...

Zamknij