Ryż smażony z warzywami
Ryż smażony z warzywami
Po ryżu smażonym z kurczakiem przyszła pora na wersję wegetariańską. Osobiście lubię curry, więc i tym razem zachowałam ten klimat dania, można go jednak nie używać lub zastąpić inną przyprawą, np. papryką w proszku.
Ryż smażony z warzywami to szybkie, dwugarnkowe danie, które jest zdrowe i niskokaloryczne. Daniem tym można się najeść, jednak nie będziemy się po nim czuć zbyt „pełni” i o to właśnie chodzi.
Do ryżu smażonego z warzywami można dodać ulubione warzywa i wrzucać je na patelnię poczynając od tych, które są najtwardsze (aby te miększe nie rozgotowały się za szybko).
Składniki na 4 porcje:
- 1 szklanka ryżu
- 1 spora marchewka
- 1 nieduża cukinia
- 1/2 papryki
- 2-3 laski selera naciowego
- kilka różyczek brokuła (opcjonalnie)
- garść groszku zielonego mrożonego (opcjonalnie)
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 niedużej cebuli
- 3-4 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 1 łyżeczka curry
- ulubione zioła (np. rozmaryn, oregano)
- sól
- pieprz
W rondlu rozgrzać łyżkę oliwy i wrzucić na nią ryż, wymieszać, by cały został pokryty tłuszczem i się podgrzał, po czym zalać gorącą wodą (1 szklanka ryżu = niecałe 2 szklanki wody). Dodać sól (1/2 łyżeczki) i przyprawę curry. Zagotować, po czym zmniejszyć grzanie i dusić do czasu, aż wyparuje niemal cała woda.
W międzyczasie przygotować warzywa: wymyć, obrać. Marchew, cukinię i seler naciowy pokroić w półplasterki lub kostkę. Cebulkę w pióra lub posiekać.
W woku lub głębokiej patelni rozgrzać odrobinę oliwy i podsmażyć na niej cebulę i przeciśnięty czosnek. Po chwili dodać marchewkę i seler naciowy, całość smażyć ok. 4 minut, po czym zalać sosem sojowym i podlać odrobiną wrzącej wody. Do warzyw dodać paprykę, brokuły, groszek i cukinię, wsypać ulubione zioła, doprawić solą i pieprzem i całość dusić kolejnych kilka minut do osiągnięcia optymalnej miękkości warzyw. Połączyć ryż z warzywami przesypując go do woka i chwilę razem podsmażyć, doprawiając.
Ryż smażony z warzywami podawać gorący.
Smacznego!